香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 景泰苑 » 師傅 報價
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6
支持鍵盤翻頁

師傅 報價
1房單位 客廳 + 房間  
油漆 ( 鏟底 批灰 白色油漆) 和 鋪磚 ( 盪平 ) 磚自己買 , 司傅 報 做這2樣 ,  5萬6, 價錢合理嗎?

請問 一般市價是 幾多錢呢?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

睇手工啦,但好多裝修公司一房做都係報50k左右,會多你所講果啲多少少野⋯

油漆 ( 鏟底 批灰 白色油漆) 和 sunnyshiny 發表於 2017-08-20 11:01:35 原文

油漆 ( 鏟底 批灰 白色油漆) - 普遍我見都大概$25000 - $29999

另外那樣則唔清楚

油漆 ( 鏟底 批灰 白色油漆) 和 鋪磚 ( 盪平 ) 磚自己買 , 司傅 報 做這2樣 ,  5...
sunnyshiny 發表於 2017-08-20 11:01:35 原文

我呢兩項人手包料五萬二,你貴唔貴難比較。

油漆 ( 鏟底 批灰 白色油漆) 和 鋪磚 ( 盪平 ) 磚自己買 , 司傅 報 做這2樣 ,  5...
sunnyshiny 發表於 2017-08-20 11:01:35 原文

承仔標準係好貴,街外正常但要睇手工,同寫清楚項目,例如...包咩油(ICI同立邦好唔同),包唔包油防潮底漆..面油油幾多浸,舖磚大size(如木紋長1200mm)斜舖(如木紋磚)要唔要加錢,包唔包掃口粉等,睇落好似簡單,實際好多樣嘢。本帖最後由 九毫子 於 2017-08-20 11:24:22 編輯

相比收你兩萬幾油油,油嘅價錢其實比例上唔差得遠。不過,唔想搞到自己,唔建議揀小王子嗰隻油,嗰隻油師傅話難油得靚,有咩事翻油易有鴛鴦色喎。立邦淨味五合一大路冇咩鑊氣,或者有人覺得唔夠突出。牆身剷底後應該冇咩人會唔油防潮油,其實不必太擔心。要佢地寫得太清楚,反而更加顯得用家唔識嘢。地磚自己買嘅話,一定要捉埋師傅去揀,佢話得先好買,以免佢話磚係你買,質素唔得,鋪唔直呀,有高低呀,都係你嘅問題咁上下。但係,點解樓主報價冇廚廁嘢整?全原裝定分開幾間做?如是後者,樓主有把握唔同師傅做嘢冇互頂嘅時候?
"我要買樓"?含啦。

裝修真係好煩!但諗起安居樂業就會煩惱盡消.....

相比收你兩萬幾油油,油嘅價錢其實比例上唔差得遠。不過,唔想搞到自己,唔建議揀小王子嗰隻油,嗰隻油師傅...
ic112 發表於 2017-08-20 11:42:45 原文

我諗係除非好信得過間公司,如果唔係都係寫清楚好d,正常客人無可能識得咁多裝修知識,寫清楚主要係保障雙方避免收貨時同想法有落差啫。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #8 九毫子

我揀時冇出聲,佢地自己寫低“牆剷底油批灰油防潮油立邦五合一三浸”。我問佢地,點知油咗三浸,佢話其實唔知,除非企喺度睇住做嘢囉。我對住佢笑。佢老實話,個客唔收貨佢地收唔到錢,所以實做到個客滿意。我諗,你要佢寫,佢為咗接單,實寫㗎,做咗咩,你點知?以前試過還間樓下開咗好多年嘅裝修公司裝修,地腳線話明實木欅木地腳線,俾我捉到佢買欅木皮地腳線“昆”我,咁又點?咪最多收平啲囉,殺咗佢咩?所以,都係嗰句,揾間有啲信譽嘅。有人唔信網,有人覺得FB啲專頁梗係只俾好嘢你睇,可能我好彩,揾咗間喺FB 都叫有客讚嘅,做咗出嚟老人家又鐘意。唔使靚,最緊要平實。老爸教落嘅。
當有鄰居仲煩間裝修時,我地已經搞掂基本嘢,等入傢俬等多一個月就搬嘞。我就下一計劃,抽荃灣新盤去也。 本帖最後由 ic112 於 2017-08-20 12:19:03 編輯
"我要買樓"?含啦。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖