香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 2月21日對生命的體會
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

2月21日對生命的體會
2月21日開電話,接到舅父的留言,佢話隻腳突然唔郁得,好痛,

叫我用鎖匙幫佢開門叫白車,我同佢一齊去醫院,

在急症室抽血、照X光等報告,我陪伴舅父一個下午,到後來因為見雙腳仲冇力,所以住一晚醫院,翌日早上,醫院話冇咩事可以出院

因甲腺低所以腳冇力兼痛

好彩冇事

頂多要拿手杖/輪椅

不過暫時冇咁嚴重

佢趁行得走得,行多d就冇咁惡化

媽咪已不在,我要守護舅父,等媽咪放心

如果我唔係EQ稍高,經過媽咪咁快離開我,舅父的身體原來隱藏咁麻煩的病,我就唔會咁鎮定

當你有親人是長期病患者,經常要去醫院/診所覆診,就會珍惜身邊的人。

生命真係無常,養龜如照顧親人一樣,要多愛護,因為親人只有今世相處。

因為舅父同佢姐姐的不和,已經變相冇親人了,我是唯一最親的人,更加要關顧佢
分享 分享 讚好人數:0查看名單

大個女喇~

完全明白 ~
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

想同弟弟講舅父的病情,又唔講得,因為大姨知道又唔知點

唔通在生時、唔係度時,佢兩姐弟無法化解怨恨?

親人如陌生人

樓主真係一個有心人 ,
我覺得應該給大姨知道這事 ,
話晒都係姐弟 , 有今生無來世 ,
父母親都唔想見到自己仔女咁 .

試兩邊都給予開解 ,
唔通真係要在靈堂相見嗎 ?

我自己都是在爸爸病重時,
睇通了,
化解了和哥哥的恕氣和好如初 ,
希望你可以今到兩人和好如初 .

樓主真係一個有心人 ,
我覺得應該給大姨知道這事 ,
話晒都係姐弟 , 有今生無來世 ,
父母親都唔見到自己仔女...
c.k. 發表於 2011-2-24 16:46

但係大姨對舅父依然好大怨恨,冇減少過

舅父搬左都冇講比佢知

亦叫我唔好講,佢有咩事都唔好講

我當然想佢地和好,但係佢地由細細個爭拗到老,旁人唔會明白

醫院叫佢明天要入院,而且舅父自己還未完全康復

佢話自己去,我好擔心中途佢腳軟,一陣勸服佢我陪他入院

謝謝師兄的慰問

今個星期同去寵物節心情完全不同,7隻龜龜雖是我的命根,

但舅父是我其中之一的親人,佢亦得番我一位親人

而家心情好亂,又不是傷心,總之一言難盡

有這個心, 又有這份情...
更難得你能付出....很堅強..
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

有這個心, 又有這份情...
更難得你能付出....很堅強..
wawachung 發表於 2011-2-24 19:22

只要唔影響我教琴的時間,我願意陪舅父去醫院,

佢雖然話咁大個人自己有分寸,但當睇到2月 21日佢郁唔到時,我就擔心

怕他一個人遇意外

而且,有多位親人陪他在醫院,等佢個心定d

佢頭先都係話自己獨自入院,我明天一早起床問候他的情況再決定

只要唔影響我教琴的時間,我願意陪舅父去醫院,

佢雖然話咁大個人自己有分寸,但當睇到2月 21日佢郁唔...
敏carman 發表於 2011-2-24 20:32

carman....愛心+親情.....
令你舅父更加堅強面對醫院既每一天.....
壓 傷 的 蘆 葦 、 他 不 折 斷 . 將 殘 的 燈 火 、 他 不 吹 滅 . 他 憑 真 實 將 公 理 傳 開 。(以 賽 亞 書 42:3)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖