香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 凱樂苑 » 公屋住戶申請居屋問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

公屋住戶申請居屋問題
1.本身係公屋住戶成員  請問申請居屋 是否一定要以公屋申請人既名義申請    公屋家庭成員可作為申請居屋既申請人嗎?
2.公屋轉居屋  是否要按照公屋住戶家庭人數來分配居屋大細 ?

3.申請居屋之前  需要準備定邊啲文件?
問題眾多  感分感激
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1.而家公屋住戶冇得再用白表申請,除非你先除咗你個公屋戶籍啦。咁所以你只能用綠表,身份一定係公屋申請人,唔係公屋戶主都可以申請,但申請成功嘅話,喺入伙嗰陣間公屋要交出嚟。
2.我2016年申請都冇聽過有面積限制,只要仲有得揀,一人都可以揀三房大單位。
3.唔太記得,但綠表唔使查入息及資產,所以只需要交好少資料,你照份表嘅指示做啦。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

1.而家公屋住戶冇得再用白表申請,除非你先除咗你個公屋戶籍啦。咁所以你只能用綠表,身份一定係公屋申請人...
SLLAM 發表於 2018-03-15 18:18:48 原文

我睇番份舊年份白表須知,入面話白表申請人或其家庭成員如為現時公屋住戶,在成功購買單位後須刪除公屋戶籍,應該即係公屋住戶都可以用白表申請居屋
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #2 SLLAM
萬分感謝 但問題就黎啦 因為家中公屋申請人已年老 長期躺病床 郁下隻手簽個名都成問題  咁樣既情況下係咪無辦法去申請居屋?  

回應  SLLAM
萬分感謝
但問題就黎啦 因為家中公屋申請人已年老 長期躺病床 郁下隻手簽個名都成問題  ...
Andyon 發表於 2018-03-15 19:00:20 原文

咁就唔知喎, 你問房署職員啦.
分享 分享 讚好人數:1查看名單

G1280  新4>>>轉擴4>>>轉市4
2017>1884   2018-01-09轉左S1
2018-02-21審查   06/03補資料   2018-03-28轉S2   2018-04-05轉S3
2018-04-13轉S4   2018-04-17派安泰村

回應 #2 SLLAM

想搭單一問。
師兄當年揀樓之後,房署仲會唔會verify你張申請表(綠表)上面申報既資料?

回應  SLLAM
想搭單一問。
師兄當年揀樓之後,房署仲會唔會verify你張申請表(綠表)上面申報既資料?
ikai 發表於 2018-03-15 21:33:28 原文

揀樓之後房署會即日有以下文件交給買家:
1.已簽訂之買賣協議,
2. 訂金收據,
3. 印花稅參考紙,
4. 購樓後須知事項
5. 聲明書 (聲明收樓後60日退回公屋)

房署並無信件再確認申請表上面申報嘅資料, 反而係房署嘅代表律師樓會有信通知, 佢哋已知我揀咗樓

揀樓之後房署會即日有以下文件交給買家:
1.已簽訂之買賣協議,
2. 訂金收據,
3. 印花稅參考紙,
4. 購樓...
SLLAM 發表於 2018-03-15 21:50:10 原文

Thanks師兄!
我交表既時候未婚,但plan左今年年中結婚。
有幸揀樓的話我到時就係已婚人士,但申請表上又冇寫埋配偶落去(因為交表時未結)
Timing有d尷尬

Thanks師兄!
我交表既時候未婚,但plan左今年年中結婚。
有幸揀樓的話我到時就係已婚人士,但申請表上又...
ikai 發表於 2018-03-16 08:08:42 原文

之後再加囉。只要你唔係以單人申請,就唔會輸蝕嘅

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖