香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 安泰邨 » sealer 水先油在牆身问题
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

sealer 水先油在牆身问题
早日有亲戚介绍话,新屋可以去五金舖買 sealer 水先油在牆身,再上漆油或貼牆紙都較穩固。话呢个水可以让墙灰更加巩固,唔知大家有无听讲过呢?我安达邨的朋友都油了防水防潮防霉的油漆。另外同样4月份派楼的蘇屋茶花楼,距地屋邨有议员跟进以及有人发信房署得到回复话七月份未能派匙,希望我地安泰这边恒德豐盛可以早些派匙拉。祝大家早日安居乐业。消息仅供参考。本帖最後由 感恩2018 於 2018-06-14 22:31:40 編輯
申請號碼G12988xx
2018年4月份簽意向書接受安泰邨
分享 分享 讚好人數:0查看名單

希望用过sealer呢个水的朋友上来分享一下经验拉,另外茶花楼那边消息是见到还有工程做紧,而安泰这边进度就比较明朗。

問吓大倫兄啦

我都想知用過sealar水的樓主上黎講下 本帖最後由 Bpan 於 2018-06-14 23:39:25 編輯
11年11月申請擴3.12年3月收籃咭 G1300,14年4月見主任,望記幾時s1,s2,16年轉市3,同年11月27号轉暫緩,18年1月轉s2,18年3月29s3,4/4轉s4

早日有亲戚介绍话,新屋可以去五金舖買 sealer 水先油在牆身,再上漆油或貼牆紙都較穩固。话呢个水可以让墙...
感恩2018 發表於 2018-06-14 22:28:15 原文
你親戚講得對!應該係要咁做,鏟底上佐sealar水再油,確實係為左巩固後上的乳膠漆,等乳膠漆痴牆痴實D,牆身以後會無咁容易「頗」起!我媽間屋上年都咁整過!本帖最後由 kikisinlam 於 2018-06-14 23:48:10 編輯
感恩、感恩

G -1280 擴3

回應 #6 kikisinlam
我以为吾使铲底添,唔铲底得唔得呢?

回應 #8 感恩2018
我開頭都諗住唔剷, 但師傅都建議你剷左再搞, 可以KEEP 耐D
G1295 市3
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應  kikisinlam
我以为吾使铲底添,唔铲底得唔得呢?
感恩2018 發表於 2018-06-15 08:48:59 原文
要鏟底的
感恩、感恩
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖