香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 安泰邨 » 房署在景泰是用咩油漆?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

房署在景泰是用咩油漆?
唔會鏟牆,想直接油油漆,不過房署在景泰是用咩牌子油漆?本帖最後由 mrcloud 於 2018-06-17 05:47:04 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔會鏟牆,想直接油油漆,不過房署在景泰是用咩牌子油漆?
mrcloud 發表於 17/06/2018 05:46:45 style='float:right'>原文

不太清楚。
G1301 市3 天倫樂

菊花牌 一路油 一路甩  
花開富貴
分享 分享 讚好人數:1查看名單

mrcloud 發表於 2018-06-17 05:46:45 原文

好似係用立邦

mrcloud 發表於 2018-06-17 05:46:45 原文

其實用邊隻油漆固然重要, 如果唔鏟底直接油油, 最主要是個底做得好

我有鏟油的
G12888 市2

剷咗一舊油漆再油番啲靚嘅油漆

好似係用立邦
w_micky 發表於 2018-06-17 10:16:02 原文

鏟油...我又分唔到鏟幾多先係油、幾深係底灰
怕陣間鏟多咗影響咗膩子灰 防潮嘅效用...
而且好多人講話用返房署用果個牌子油漆,
就已經可以正常上油,所以...最後決定覺得只係上油就OKAY!

只係冇諗過房署係用「立邦」啫...真係立邦?

喺討論區,聽講公屋新樓「房署已經改用了膩子灰( 防潮灰)。裝修師父仍然用菜膠灰( 菜膠+福粉+石膏粉+光油)」
個底灰已經係防潮灰,唔鏟底會俾搵師父鏟底好聽聞好多鏟咗改用菜膠灰,發霉情況仲嚴重啲....
http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=185417本帖最後由 mrcloud 於 2018-06-17 22:21:57 編輯

我都想用立邦就咁油乳膠漆,既然大部份人都話好就更加唔駛鏟底

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖