香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 今期42折既6至居比2年前貴十幾%有多少人可以負擔?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6
支持鍵盤翻頁

今期42折既6至居比2年前貴十幾%有多少人可以負擔?
用2年前

景泰苑比較樓價貴接近2成(唔明白2個區樓價分別很大嗎?)方便來說長沙灣未必好過黃大仙 .未加民生上加幅, 工資又冇可能再升. 購買力比2年前未必升左. 現在定價表面是42折, 其實有多少真正公屋户買得起? 原本對一房都有興趣, 但看來要賣240萬, 如我只是入住新公屋只是年多, 可以有能力賣? 相信又係留俾公屋富貴人家.正苦定價又係呃9市民!

分享 分享 讚好人數:4查看名單

新生開始,往下一個目標進發
分享 分享 讚好人數:0查看名單

無計,無錢咪住公屋,到有錢先買,我抽今期居屋都抽唔到,唉
分享 分享 讚好人數:2查看名單

係貴左, 因為佢今次每呎市價計貴左, 所以42折都係好貴
分享 分享 讚好人數:1查看名單

買吾起....

唯有老老實實住公屋
g13144 市三
2012 年9月藍卡
2017 年12月拒絕迎東
2018年2月轉市區
10月22日s3
10月23日s4  10月26日收信派連翠低層 11月1日簽約接受

用2年前景泰苑比較樓價貴接近2成(唔明白2個區樓價分別很大嗎?)方便來說長沙灣未必好過黃大仙 .未加民生上加...
TT168168 發表於 2018-11-29 14:02:31 原文

方便程度來講,黃大仙我唔係好熟 而長沙灣有2條鐵路線,位於香港中心地帶,南至港島,北至新界深圳,西至機場,去邊返工都唔使轉十九幾次車,圍住麗翠幾條街都係巴士線,對我呢d 工作地點可能轉來轉去既人幾方便。

至於價錢,係貴,但其實佢已經用左2人入息中位數2萬8, 供款不超入息4成去計,之前個固定折頭先至真正離地。 1房單位估計2百5萬,分廿五年還,1個月1萬左右, 2人入息2萬8, 仲有萬8使用,慳d 使實夠用。

1人月入萬4,其實唔算過份,如果連呢個入息都冇,證明未係時候諗買樓,幸運既有公屋住儲下錢,踏實工作,爭取升職,唔少富戶都係咁捱出來既。

分享 分享 讚好人數:9查看名單

方便程度來講,黃大仙我唔係好熟 而長沙灣有2條鐵路線,位於香港中心地帶,南至港島,北至新界深圳,...
Fan2774 發表於 2018-11-29 18:56:56 原文
甘真是天佑香港經濟年年好,供25年,30歲公屋戶去抽吧。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖