香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 樓下雲吞麵檔好市儈
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

樓下雲吞麵檔好市儈
第一次幫襯樓下麵檔。對面有個安裝嘅師傅仔食麵,叫咗一罐可樂。但罐可樂唔凍。哥仔就問可唔可以俾兩粒冰我。佢話我地啲冰一杯要一蚊。哥仔話兩粒就夠你罐可樂唔凍。然後阿姐阿叔堅持唔俾。區區兩粒冰就睇到香港人嘅視錢財如命。很不堪。本留言最後由 Waitnomore 於 2019-03-03 15:01:07 編輯
進入人生另一階段
分享 分享 讚好人數:1查看名單

第一日開張就咁小器, 真係唔識做生意,點留得住客人。…

kkw9277 發表於 2019-03-03 15:03:29 原文
係,街坊生意都咁。令人反感。我杯凍檸茶叫咗少冰。諗住叫佢俾翻少咗嘅冰我。唔知係咪佢估到我俾個師傅。佢完全無視我話俾個杯裝我自己落。佢一手就拎走我杯凍檸茶去加冰。
進入人生另一階段
分享 分享 讚好人數:0查看名單

難定對錯, 或者拒絕嗰個喺打工啫, 佢按腦細指示做
做生意本來就市儈, 佢會諗他朝被領嘢逼走又誰可幫拖
若做得好啲就會站在顧客角度睇事情
不過唔多, 咁先可分高手與低能
算啦, 唔好激親自己, 開心啲啦

難定對錯, 或者拒絕嗰個喺打工啫, 佢按腦細指示做
做生意本來就市儈, 佢會諗他朝被領嘢逼走又誰可幫拖
若做...
chanster 發表於 2019-03-03 15:21:35 原文
太市儈令人入去就gur 嘅感覺。哩啲食譜肆我真係冇咩興趣再幫襯。
進入人生另一階段

太市儈令人入去就gur 嘅感覺。哩啲食譜肆我真係冇咩興趣再幫襯。
Waitnomore 發表於 2019-03-03 15:26:08 原文
咪幫囉我曾遇過一間茶餐細舖
一碗麫埋單32蚊, 我畀一張十蚊一張廿蚊加4個5毫
佢唔收, 話腦細叫唔收毫子
幸好我仲有一個兩蚊銀
我本來一個禮拜都去四五次, 自此我冇再去
分享 分享 讚好人數:5查看名單

老店舖,做開街坊生意果啲會多啲人情味 ......

kkw9277 發表於 2019-03-03 15:03:29 原文
第一日就咁,唔使再做生意

新生開始,往下一個目標進發

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖