香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 海盈邨 » 安裝光纖寬頻問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

安裝光纖寬頻問題
請問各位的光纖寬頻線拉在哪個方向, 近廁所定廁所對面??? 如果我用明線, 是否可以在入住後才拉線呢? 因為我會用返舊屋嗰間上網公司......
分享 分享 讚好人數:0查看名單

唔知你咩單位,不過應係有HKT同HGC log面板個位

請問各位的光纖寬頻線拉在哪個方向, 近廁所定廁所對面??? 如果我用明線, 是否可以在入住後才拉線呢? 因為我...
Tung_leung 發表於 2019-04-09 11:39:40 原文
可以入住後才安裝寬頻

早些安裝只係方便cfu 做o野
擔心socket位被物件遮擋影響安裝呢本留言最後由 baal999 於 2019-04-09 12:58:55 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:1查看名單

唔知你咩單位,不過應係有HKT同HGC log面板個位
wilsonwong999 發表於 2019-04-09 11:53:00 原文
其實我將會用pccw 問過樓下街站 佢話用hkt嗰個盒位或對面牆有個裝修盒位都ok...

可以入住後才安裝寬頻
早些安裝只係方便cfu 做o野
擔心socket位被物件遮擋影響安裝呢
baal999 發表於 2019-04-09 12:58:23 原文
大門一邊我會放雪櫃 另一邊會放訂造ge貼頂櫃 而甘岩貼頂櫃就比較近hkt/hgc個socket位 唔知甘會唔會影響到光纖拉線呢??? 好迷惘....

大門一邊我會放雪櫃 另一邊會放訂造ge貼頂櫃 而甘岩貼頂櫃就比較近hkt/hgc個socket位 唔知甘會唔會影響到...
Tung_leung 發表於 2019-04-09 13:50:16 原文
即使你安裝去對面白色盒位出, 都要經原本個盒 入 (印住HKT) 再經隔離白色格穿過對面白色格出, 再接駁modem等
詳情可向寬頻sales查詢

所以, 你就最好裝左寬頻先入櫃啦本留言最後由 baal999 於 2019-04-09 14:03:29 編輯
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:2查看名單

預先約師父上嚟睇位好,有暗喉通2~3果位。同去講下你傢俬擺法,如果唔啱可以下次先裝,不過一裝就要收埋接收埋moderm,我上次收起moderm等入伙先開台發現少咗只火牛,搞咗好耐先追得返,因過咗3個月,好在都肯補返一隻俾我(HxT)

終於安居海盈,祝各位早日上樓安居樂業!感恩~

G 1276  市4
31/8   S3
4 / 9   S4 派盈昌 低層

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖