香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界1人 » 無離職証明...有冇人試過咁?結果係點?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

無離職証明...有冇人試過咁?結果係點?
7月4日已見主任,而家7月22了~好擔心~
因為我冇耀單,出現金,冇記錄,
主任要我補離職証明,但舊公司遲遲未比,
已過14日了……
點算!有冇人試過咁批左或取消左資格!
咁難得等左5年幾有機會,但……?點算好
(房署電話又長期冇人聽,留言又未覆……)
擴4  G1349xxx
14年4月 收藍卡
19年7月  4日見主任,8月  9日 寄信要求補文件,15號補回,
9月26日 S2
21年3月15日由擴4轉市4
21年6月28日S1,7月22日轉回S2(轉左區唔洗再見主任)
21年8月11 日S4  順天(拒)8月28   S2。
22年1月12日 S4 16日收電話坪石2樓 19日拒絕
22年1月31日S2
22年4月9日。S4  13號收信,耀興樓(問題單位)
22年4月26日。S2
22年5月19日收信  彩輝邨 24號簽約
分享 分享 讚好人數:0查看名單

試下同翻主任講  真係無人聽就 上樂富喇
分享 分享 讚好人數:1查看名單

一般要1-2個月先批出來, 唔好急

主任要我補離職証明,但舊公司遲遲...
hoto 發表於 2019-07-22 14:32:12 原文
如果過咗 14日,你要打電話俾主任,佢應有封信俾你要求補回離職証明架,上面有主任電話架。

安居樂業,身體健康,出入平安!

回應 #4 bittiek

唉!好擔心!本留言最後由 hoto 於 2019-07-22 15:56:19 編輯
14年4月 收藍卡
19年7月  4日見主任,8月  9日 寄信要求補文件,15號補回,
9月26日 S2
21年6月28日S1,7月22日轉回S2(轉左區唔洗再見主任)
22年1月31日S2
22年4月26日。S2

一般要1-2個月先批出來, 唔好急
sapig 發表於 2019-07-22 15:18:52 原文
希望問題不大啦!thx
14年4月 收藍卡
9月26日 S2
22年1月31日S2
22年4月26日。S2

如果過咗 14日,你要打電話俾主任,佢應有封信俾你要求補回離職証明架,上面有主任電話架。
bittiek 發表於 2019-07-22 15:32:49 原文
都係留房署電話27122712!我打左1823 佢話可以拖長時間比我!
我試下再打去舊公司追下啦~
不過我都想知如果真係冇,係咪真係會取消資格
同埋有冇人試過!

thx你先
14年4月 收藍卡
9月26日 S2
22年1月31日S2
22年4月26日。S2

我都無離職證明…  不過我出糧係支票,有銀行記錄
人生路不熟, 希望係好的開始~

主任要我補離職証明,但舊公司遲遲...
hoto 發表於 2019-07-22 14:32:12 原文
過左14日補交期限而你未交資料係要通知主任
打電話效用不大

我建議你直上樂富,不過一定要早啲去攞籌,到時同職員講咩事,希望主任聯絡你...職員會幫你寫好,你再簽名...
(我個人經驗,早上8:00開門,我7:50去到前面已排5×幾人...我走時已10:00)

仲有叧一方法,如果真係攞唔到籌...就係攞籌個到問職員,話自己已見主任有補交文件問題希望主任打比你...佢會比張紙你自己填...填完交返比職員(你可以比補交文件限期已到封信職員睇...多數職員會係紙上寫急/盡快回覆)
我自己試過2次
1次等左2日...由其他職員覆,再問完主任再覆返我
另1次等左1日...主任覆我
市3
G13521-13539
06/2014
28/3 S1
18/6審查
22/7s2
30/12 s4

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖