香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 程序?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

程序?
師兄師姐們.想請教下裝修程序應該係點樣架?要叫咗裝修師傅上來報價?然後再叫家具訂製師傅上來度呎?然後再買冷氣機果d?還是點樣啊?一頭霧水..完全乜都唔識!邊度有經濟實惠手工好師傅搵啊?求幫忙解答~多謝曬.
G1300713-G1302622/2013年藍咭
擴市2.2018年3月 迎東邨❌ 後收信可轉市區
2018年10月 蘇屋邨❌ 加名轉為市3
市3.2019年8月28日收信派石排灣邨.感恩~
分享 分享 讚好人數:0查看名單

首先,如果唔想搵設計公司。你就要諗自己想點間房先
1)有晒大概想點擺位,就要開始着手睇電器,因為做電制將會是第一步
2)報好價搵清拆公司拆晒你要拆既野
3)做水,電位
4)泥水工程(如間房,地磚)
5)鋪完地
6)訂傢俬
7)油漆

大概程序都是這樣。有問題pm我
藍卡編號: G13236xx /市區3人,20/8轉s3,22/8轉s4 23/8首派美柏低層。感恩?‍♀️
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #1 黃yam

首先同屋企人商量好點間房,揾師傅睇下有邊啲要整?填表申請裝修事項,等批咗先可以開始裝修!期間要睇定用咩材料,買幾大嘅電器同師傅夾下點留位?~我就係咁樣,而家申請緊等批,未開始裝修!
G13105~擴4
19年9月13日沙角村高層(中秋快樂)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

師兄師姐們.想請教下裝修程序應該係點樣架?要叫咗裝修師傅上來報價?然後再叫家具訂製師傅上來度呎?然後...
黃yam 發表於 2019-09-25 10:12:47 原文
咩都唔識就搵設計公司一條龍搞掂晒, 自己搞會好辛苦, 咩都係自己約, 又要同裝修CF 傾, 咩都要親身去做, 要用好多時間,心力.
5月正式入伙, 安居樂業

回應 #1 黃yam

裝修一般係判俾同一個人
G13261 市區 3人
s1 20/5/2019見主任
s2 13/7/2019轉
s3 12/12/2019轉
s4 14/12/2019極速轉
收信南昌邨 拒絕
轉拒絕 24/12/2019
歸隊 s2 13/01/2020
s3 22/05/2020
s4 26/05/2020
02/06/2020收信派富山富暉
06/06/2020簽約
日子好好記
六六大順 愛你愛你❤

首先,如果唔想搵設計公司。你就要諗自己想點間房先
1)有晒大概想點擺位,就要開始着手睇電器,因為做電制...
TBY1314 發表於 2019-09-25 10:47:26 原文
多謝師姐?不過要清拆d乜啊?

咩都唔識就搵設計公司一條龍搞掂晒, 自己搞會好辛苦, 咩都係自己約, 又要同裝修CF 傾, 咩都要親身去做, 要...
Alvinryoko 發表於 2019-09-25 11:11:39 原文
一條龍不知道要幾錢呢?

一條龍不知道要幾錢呢?
黃yam 發表於 2019-09-25 13:09:26 原文
視乎你想點整, 豐儉由人
5月正式入伙, 安居樂業

視乎你想點整, 豐儉由人
Alvinryoko 發表於 2019-09-25 13:42:12 原文
可以去邊度搵師傅啊?

回應 #6 黃yam

唔知你想整咩喎?一般想整過晒套廚櫃未拆舊有果套囉,浴室想改摺門未拆門囉…你舊有單位唔知仲有咩喎 唔拆都仲得。至於裝修豐儉由人,睇你自己畢直而定。可以周圍格下價
藍卡編號: G13236xx /市區3人,20/8轉s3,22/8轉s4 23/8首派美柏低層。感恩?‍♀️

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖