香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 資產超額上訴問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

資產超額上訴問題
10月15號見主任衰左,因為自己2月份賠償左份危疾30萬,之前打去問話應該唔計,現在主任話計,所以超出資產十幾萬,主任及時回復唔通過,可以半年後上訴,主任話資產降低標準先,係埋尼半年用左佢,降低到合資格就可以上訴,房署到時會詳細查筆錢嗎?我需要提供錢用左邊收據證明果D,定係講拿出來用就可以了?好煩惱,都無知咩運氣,老公09年時都係得知患上危疾,果時無買危疾保險,所以無賠,不過有賣儲蓄,宜家儲蓄都有十幾萬,後來我自己吸取教訓,買左細細地保障,18年自己又不幸患上危疾,之後賠左30萬,宜家超曬額,但係我們後期都要複診睇醫生,治療等等都要睇醫生,甘嘅情況上訴有問題嗎?
G1351市三,19年10月15號見主任
分享 分享 讚好人數:0查看名單

拿出來,用咗唔使證明。
市3  13224XX 13年1月藍卡
S2:03/05/2019 >S3:30/07 >S4:05/08 >首派:樂華北 >親拒:13/08 >網示拒字:14/08
S2:23/08/2019 >S3:27/08 >S4:29/08 >二派:順利邨 >電拒:06/09 >網示拒字:10/09 >12/09轉入新界
S2:16/09/2019 >01/10轉回市區 >S3:08/10 >S4:09/10 >終極:秀茂坪南村
特快:9xx 10/10揀樓

買張船飛過大海
話買大細輸哂
佢咬你食呀?
2019年揭開新一頁... 我終於上樓了~

如果一下子將賠危疾嘅錢全部拿出來有無問題,到時上訴會問錢去左邊,點樣洗之類嗎?會話造假取消公屋輪排資格嗎?好擔心,排公屋排左五年,之前申請係擴市三人,見主任時同佢話轉市內,主任話最少等多10個月上,心唸橫掂都要等半年上訴,都唔知搞幾耐
G1351市三,19年10月15號見主任

用左唔洗睇要証明~佢淨係睇你結餘,你咁既情況可以搵區議員幫下手睇下可唔可以幫你上訴唔洗等半年

將D錢攞出來, 唔好放喺戶口, 你既情況試下搵社工或醫務社工幫忙, 睇下有冇得快D上樓

睇醫生,買補品,去旅行,家庭開支用哂佢
分享 分享 讚好人數:1查看名單

有$都唔好放系銀行

10月15號見主任衰左,因為自己2月份賠償左份危疾30萬,之前打去問話應該唔計,現在主任話計,所以超出資產...
jiasiho 發表於 2019-10-16 07:01:26 原文
一句: 你30 萬取出黎, 用現金, 不放銀行, 沒結餘便OK,
正常你點洗, 主任不會問, 你話借俾朋友做生意, 去澳門賭, 輪晒亦得, 不會過問你點洗錢的,
G1310,市3, 18年10月首泒SO 2接受

首先為你經歷感到難過,再遇上一個完全不熟悉程序回答你問題的職員導致今次未能通過審查更難過,之後每個月提取幾萬就好易攪好條數,理由就係生活開支,再者到時佢到只是隨便問一下,希望不愉快的事情盡快離你而去,永遠開心快樂
2010年10月1人申請 /2014年10月加人擴2 G1331-1333 (等同2013年7月)
2018年5月轉市2 /2019年5月20日苦等一年忍唔住又轉回擴市 5月22轉區成功 擴市2  期待0的突破
2019年6月1號終於 S1 ---2019年9月19號見主任/ 10月4號 S2/10月8號S3 /10月9號S4/10月12號首派葵盛西 /10月18號電話拒絕/10月22號網上轉拒絕 / 10月29歸隊
11月6號 S3 /11月14號 S4 / 11月20號 收信二派 駿洋村駿時樓高層 (放下心頭大石)

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖