香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » [急問] 公屋除名與轉戶主問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

[急問] 公屋除名與轉戶主問題
其中一位家庭成員結婚已搬遷了近兩年,佢遲遲唔肯做除名手續,

1)戶主會否因此負上法律責任?

2)如果戶主去世後,配偶都已去世,戶主的子女可否繼續住?

3)如可繼續住要辦理什麼手續?

謝謝??
善有善報 惡有惡報
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1)之前問過,戶主可以親身去屋邨辦事處幫嗰位成員除名;
2/3)可以。其中一名成員做戶主,但全家要重新做資產審查,通過後會簽新租約

詳細情形可以再到樓下屋邨辦事處問問
市5 G1313 09/2012藍咭 28/10見主任
首派:模範  11月尾S2 10/12收信 16/12拒
二派:慈民 21/12S2 07/01S4 10/01收信 03/03拒
三派:田灣 01/04S2 21/04S3 5/5S4 08/05收信
分享 分享 讚好人數:1查看名單

2/3)可以。其中一名成員做戶主,但全家要重新做...
kaka130131 發表於 2020-03-15 16:15:08 原文
1) 係focus o係 戶主有冇法律責任,  唔係問可唔可以單方面要求除名

2&3) 戶主及其配偶都不在世的話, 餘下名列租約的全部家庭成員待通過詳細資格審查後 由(其中一個成員)成為做新戶主
但不在租約的其他家庭成員, 例如子女等, 就唔能夠咁樣處理了
N年前: 新1 U0180
參照11/2012 G13172xx-13196xx
5/14: 擴2  8/14: 擴3  9/15: 擴4  
S1: 27/6/18,1X/8有期,21/8見
S2: 4/12 S3: 3/1 S4: 4/1 收信: 5/1
S5: 11/1 取匙, 得享安居
分享 分享 讚好人數:2查看名單

2/3)可以。其中一名成員做戶主,但全家要重新做...
kaka130131 發表於 2020-03-15 16:15:08 原文
搬左個位關係麻麻又疏離,難聽啲講係故意玩野,戶主年紀大頭腦又唔太清晰,資產審查到時搬左個位又唔合作
善有善報 惡有惡報

戶主如果已向房署申報, 我認為不需負上法律責任.

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=148374
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

1) 係focus o係 戶主有冇法律責任,  唔係問可唔可以單方面要求除名
2&3) 戶主及其配偶都不在世的話, 餘下...
baal999 發表於 2020-03-15 16:20:41 原文
次前交入息審查表時都有同房署提過其中一位已搬走,但個主任佢聽左就算冇做任何野,我怕戶主有法律責任或者扣分,所以想了解下先再同房署講,

經濟條件唔好,無左公屋真係唔知住邊。
善有善報 惡有惡報

搬左個位關係麻麻又疏離,難聽啲講係故意玩野,戶主年紀大頭腦又唔太清晰,資產審查到時搬左個位又唔合作 ...
Komasan 發表於 2020-03-15 17:04:04 原文
曾經遇過類似情況,所以去咗問,然後屋邨主任建議戶主主動除名。反而當時冇諗負刑責問題??
二派:慈民 21/12S2 07/01S4 10/01收信 03/03拒
三派:田灣 01/04S2 21/04S3 5/5S4 08/05收信

戶主如果已向房署申報, 我認為不需負上法律責任.
楊管 發表於 2020-03-15 17:07:35 原文
多謝提供相關資料。

其實戶主主動除名最簡單,難在但戶主精神狀態有問題有精神病加年紀大,頭腦差,搬走的故意唔肯除名,唔想因為咁樣被告或扣分,仲可以有咩辦法?
善有善報 惡有惡報

曾經遇過類似情況,所以去咗問,然後屋邨主任建議戶主主動除名。反而當時冇諗負刑責問題??
kaka130131 發表於 2020-03-15 17:12:20 原文
多謝解答,煩在戶主精神有問題,年紀大更加唔清晰,同佢講佢會認為*謀*住間屋,佢以為公屋係屬佢自己既資產,連係政府既佢都唔知。

我最怕係大家冇屋住,更沒理由因搬走的不願除名,卻要其他人受罰
善有善報 惡有惡報

清官難審家庭事,你又唔係去呃,我覺得你可以直接去同主任講個情況。你嗰位家人故意玩嘢,你每兩年要填嗰份申報又要去請佢填,都好難頂。如果佢願意去除名都要戶主同佢一齊去除的,所以戶主點都要去嘅,唔知咁樣可唔可以幫到你

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖