香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 舊屋邨陽台做趟窗
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁

舊屋邨陽台做趟窗
房屋署要求提供文件, 先交畀屋辦, 但係, 鋁窗師傅話唔洗通知邨辦。 如果唔通知就安装, 會點? 師傅又唔想申請文件做圖, 佢話做圖要加收錢...想聽下, 有冇人同我一樣?

如何處理? 抑或搬入後, 等邨辦睇完再安裝?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

鋁窗佬肯定話唔使拉、你比房署扣分,又唔係佢比人扣分。你扣唔扣分,佢都收你錢。
佢唔係唔想做圖、係佢唔識做圖、所以先收你錢搵人做。
而家個重點係屋邨辦事處要你騎樓做鋁窗個表格、要交返房署總部審批。
掉轉你有層樓租比人,個租客自己搵人裝鋁窗,如果有乜野事你做業主有無責任呢?
定係賴晒個租客、即係你個窗跌落街,房署話唔關佢事得唔得。
有D野跟返程序好D既、個幾尺鋁窗,佢唔做大把人做拉。本留言最後由 nak 於 2020-07-20 21:50:09 編輯

房屋署要求提供文件, 先交畀屋辦, 但係, 鋁窗師傅話唔洗通知邨辦。 如果唔通知就安装, 會點? 師傅又唔想申...
Szefan2015 發表於 2020-07-20 21:25:47 原文
照師傅講的做。你入紙有排你等。
市四 G1329 天倫樂

回應 #1 Szefan2015

建議你換鋁窗師傅,你師傅唔老實,要信房署.本留言最後由 curry451 於 2020-07-20 21:51:24 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

房屋署要求提供文件, 先交畀屋辦, 但係, 鋁窗師傅話唔洗通知邨辦。 如果唔通知就安装, 會點? 師傅又唔想申...
Szefan2015 發表於 2020-07-20 21:25:47 原文
我哋果陣時邨主任又無講話要入紙申請哦,佢只係同我哋講,如果我哋裝佐窗到時吾租依間屋要俾返還原費
2013年1月藍卡 G1322×× 市3

我就照足程序做,係要等下咖!唔一定會上嚟查,但萬一查你就好大劑。所以唔好搏!
G13105~擴4
19年9月13日沙角村高層(中秋快樂)
分享 分享 讚好人數:1查看名單

個人感覺係既然房署話要,你咪做足囉,到時房署事後秋算,唔通你答佢個師傅話得?
你自己諗下先,
仲有一點,如果你冇入紙申請,冇申報,
到時"萬一"有咩意外,你洗唔洗上身?
你明架喇,唔怕一萬最怕萬一,聰明D喇..唔好因小失大
改善公屋設計,大幅增加兩房戶數目!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

入紙就穏陣d,不過價錢會貴d,因房署要當小型工程來看待,其實都係錢問題,入咗紙,其實已有個暫準通知書都即刻開得工。

建議入紙申請。
之前我裝冷氣,因為裝(騎樓)入面,師傅都話唔駛入紙,結果邨辦神通派人上嚟望同影返兩張相。因為我裝機冇裝出去冇違規,佢地只係紀錄在案。
我冇申請冇通知都知我呢戶裝冷氣,而且簽約時其實都有講冷氣 鋁窗要跟房署指引(舊邨通常睇得緊啲)所以建議入紙,費事房署派人上嚟睇場,一陣畀佢周到你(師傅)唔啱規格又係麻煩。。。
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

我哋果陣時邨主任又無講話要入紙申請哦,佢只係同我哋講,如果我哋裝佐窗到時吾租依間屋要俾返還原費
ad2007 發表於 2020-07-20 21:58:54 原文
我簽約嗰時講明冷氣同鋁窗都一定要入紙申請,鋁窗有建議款式,仲話如果跟足房署規格裝窗,他日還屋可以保留唔駛還原,但前提係要符合房署標準
19/10/17 收匙簽約!7年長跑結束!
安居樂業!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

"家居裝潢"分區有更多裝修資訊! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖