香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 雍明苑 » 關於打拆廚房地台追平客廳
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

關於打拆廚房地台追平客廳
上網見話可以打拆廚房個地台
然後追平客廳
但問過其中一位師傅又話咁樣廚房既去水位會高左 用唔到
(唔知有冇get錯佢意思)

其實到底做唔做得到打拆廚房個地台黎追平個廳嫁呢?
分享 分享 讚好人數:1查看名單

後果自負 本留言最後由 wtk7213 於 2020-11-22 07:22:54 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我個裝修師傅就話個廳應該打地台再鋪磚,咁就會跟廚房廁所同埋走廊位嘅高度。

打完之後清淨泥頭睇下兩地之間既差距先,實在吾得咪填高個廳地台咯 你實在要甘既效果同泥水佬講就可以了本留言最後由 Chung66202599 於 2020-11-22 08:52:30 編輯

然後追平客廳
(唔知有...
Tl123 發表於 2020-11-22 02:04:07 原文
原本建築地臺都在一個平面,廚房廁所做咗防水,做完地板自然高過外面。

如果底層泥沙高度不足容易空底,地磚爆裂,寸半到2寸泥沙基本要

外面預咗你做地台(木板或地磚是留給你自己選擇)。做完應該高過廚房廁所就咁

如果你將廚房廁所地臺產走,你要保證能夠做好防水不影响樓下。

去水位自然要有斜度先好去水,一個平面點去水呢本留言最後由 hollmanlee 於 2020-11-22 09:54:51 編輯

然後追平客廳
(唔知有...
Tl123 發表於 2020-11-22 02:04:07 原文
我木紋地磚舖埋厨房, 全厔只係廁所地磚唔同, 應該冇問題。 (補充資料: 新做厨廁會訂明做防水範圍, 厨房地面及牆身0.3米高, 廁所地面及牆身1.8米高, 做完會試水)本留言最後由 kmwai 於 2020-11-22 13:02:11 編輯

唔該哂樓上各位 thx

追平應該唔影響去水,又唔係日日倒水洗廚房地⋯⋯

thanks

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖