香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 居者有其屋 » 裕泰苑 » 大家好, 本人A座昨天已去了律師樓
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6
支持鍵盤翻頁

大家好, 本人A座昨天已去了律師樓
1) 去前要帶個本英文的合約文件, 業主的身份證, 帶定兩張支票, 唔駛寫銀碼同抬頭, 要簽左名, 搵其他人開的支票都得
2) 去到律師行, 律師會解釋哂D文件, 不停簽名

3) 收你支票, 將印花稅+律師費 (計哂文件費, 我地二人的宣誓費, 房署律師收一萬蚊左右) 打係支票到

4) 我就最早12月11日可以上返律師樓拎返收樓文件, 其實宜家已經可以先打去裕泰苑管理處約時間去收樓, 收樓前要將7個月的管理費過數俾管理公司 (中國海外物業管理)

三個月按金
一個月上期
一個月泥頭費
兩個月"特別基金" (房署律師都唔知係乜黎...  )

我約左下周初去收樓
分享 分享 讚好人數:9查看名單

是否你11號可以去拎匙?或再約去拎?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

師兄終於上來了???

那請問律師的文件上有無管理處的電話?可以方便師兄們提前約收樓!

是否你11號可以去拎匙?或再約去拎?
quillcoke 發表於 2020-12-09 17:31:51 原文
律師行話11號下午2:00 後可以上律師樓拎收樓信, 我就星期六上午先去律師樓拎, 不過我已經約了裕泰苑管理處, 下周一先去收樓, 因為周五周六時間太趕了
裕泰苑管理處係周一至六, 上午8:45 - 下午1:00 , 下午2:00 - 下午7:00 辦工

大家上左第一次律師樓後, 知道幾時可以拎信, 就約管理處去收樓啦~~
分享 分享 讚好人數:1查看名單

謝謝分享

thz for sharing

回應 #1 豆腐潤咁細

恭喜大大先 及多謝大大提供資料 大大可否提供管理處電話給大家以供參考

請問街坊係咪用房署律師?私人支票?畀房署唔係本票?本留言最後由 我都唔知 於 2020-12-09 18:28:29 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖