香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 屋邨管理 » 戶主過身, 要搞遺產先抑或繼承公屋先?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索

戶主過身, 要搞遺產先抑或繼承公屋先?
爸媽哥妹5人都有戶籍父母先前+最近走左
三兄妹收入+各人資產+已知爸媽資產係唔過限額

但聽街坊講生前爸媽提過話有炒股票
數目都唔細(唔知爸媽係吹水定係真係收埋左,我都想父母留大把錢比我,唔洗住公屋)

不過搵曬全屋只搵到爸媽既銀行戶口
錢都唔係噤多

知道戶主過身後,係要搞繼承問題
但應該要邊個方法先岩?

方法一:
現在向房處申報三兄妹資產+已知爸媽資產(未轉名),繼承公屋

方法二:
先搞清楚資產,轉埋名去子女度,再向房處申報,如合資格先繼承

方法一的話,日後搵到父母真係留左落好多錢,超曬資產限額,三兄妹走去搞遺產到手後,會唔會比房產話你隱瞞,收樓之餘仲告你,係既話好似好無辜。

方法二的話,查父母資產先,但搞資產唔係一時三刻既時,聽朋友講有d搞大半年,成年時間,如果噤耐都唔申報話戶主已過身,會唔會話你拖延時間,霸住間屋?
(因為父母無立任何遺祝,也沒透露比子女聽自己有幾多身家。如果最終查完過額可以繼承就無乜野,但萬一真係過額,會唔會話你地有心拖延賴死唔走住,霸住間屋?)

同埋房處會主動知道有戶主過身,定係要到你申報先會知?

many thanks
分享 分享 讚好人數:0查看名單

轉戶主需再申報資產,
你唔搞清楚資產点申報?
唔通老作?
你不主動通知房處有戶主過身,
其實正常房處好快都會知。
在下費事詳述原因。
你依家應同在"生"之人有共識,
打電話去遺產承辦處約期會面交文件。
申請授予書,
有授予書後去銀行等處理先人戶口,
再向房處申報資產轉戶主。本留言最後由 opclk 於 2021-06-07 02:44:55 編輯
分享 分享 讚好人數:4查看名單

但聽街坊講生前爸...
SSII 發表於 2021-06-07 02:15:49 原文
用方法一而日後瀨野的話, 因邏輯同法理上你絕對不是無辜,
上法庭你係衰梗,後果自負。

你依家應雙軌一齊行,
同時申報戶住過身及去遺產承辦處約期,
遺產承辦處文件約需一個月(見面交足文件後),
亦向房署交代遺產承辦中,
到時才申實際資產。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

房署會知道公屋合約內的戶主或住戶過身,會主動寄信比你叫你去辦除名手續
G1312 市3
10-2018預派
4-3-2019 取匙
分享 分享 讚好人數:1查看名單

吾好意思 吾系好明
想知而家樓主 系三兄妹共3人? 定 三兄妹+一個媽媽共4人?本留言最後由 Annieon1990 於 2021-06-07 07:14:05 編輯
G1342市3
20/4/2021 首派 漁灣邨❎ 17/5 二派順利 ❎
7/7  三派 啟鑽苑 啟宏閣 多謝個天
23/10 順利簽約收鎖匙 正式完美畫上句號。

但聽街坊講生前爸...
SSII 發表於 2021-06-07 02:15:49 原文
首先唔好諗住房署好先進,香港創新科技局咁既樣,主動申報啦
最好係3兄妹先4466傾好邊個繼承先,因為兄弟姊妹只可以係所有人未婚既情況下一齊住
google你住個棟樓既屋邨辦事處電話,約左先,帶死亡證同座主任申報
座主任會話你聽點處理,按道理一定要你地做遺產承辦,計好哂你地既資產再睇住唔住得返

我舊同事就試過搞左幾個月,獨生子女,但佢係死者過身後係未正式繼承遺產既情況下動過銀行既錢做法事,搞到好麻煩

(利申:純粹按邏輯推斷,並非官方答案)本留言最後由 Ladycrab 於 2021-06-07 08:44:47 編輯
可以查詢各屋邨單位面積的網站
https://data.housingauthority.go...set=ha_prhs&lang=en

擴2->新2(指定屯門),藍卡編號:U039xxx >S5畢業(由申請至3派畢業6年半)
2015年[7月]房屋署睇漏懷孕證明,人為錯誤當作1人申請;[8月]更正後為G1375~1377.....(相應為2015年8月)
2021年[7月2日]S1
首派:21/11/2021皇后山皇頤樓(拒絕)
2派:4/1/2022大埔富蝶斑蝶樓(拒絕)
3派:14/2/2022屯門安定邨,指定屯門畢業

屯門屋邨長大,鐘情舊邨
做得指定地區,都係房署認為你有特別需要先批到,
咸魚青菜各有所愛,唔駛問我點解唔要新屋架啦
分享 分享 讚好人數:1查看名單

轉名要交戶主死亡證資料,所以唔會拖到好耐,可以同主任商量處理方法,正常只需要報過去一年嘅收入及資產,之後就要到房署定期的資產審查再申報.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖