香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 受清拆影響一人安置戶..有冇得揀公屋地區?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

受清拆影響一人安置戶..有冇得揀公屋地區?
大家好,我本身住新界,因為政府要起新發展區而清拆,原意向是去房協一人單位暫住,到安置屋邨起好再搬,但早幾日去房協見主任,獲通知房協無晒一人單位,叫我轉去房委會等派公屋,晴天霹靂!

1. 請問有冇人都係相同情況?
2. 如獲房協轉介去房委會,有得揀地區嗎?
3. 呢排有咩九龍、市區的一人新盤派緊?
4. 房協一個單位都唔派,令我失去三個派屋機會(原本房協最多可派三個,唔啱再去房委會),有得申訴嗎?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1.有。
2.您係新界就要係新界安排。
3.有都唔關您事。
4.有問題搵番地政清拆安置組問。

大家好,本身住開果度因為政府要起新發展區而清拆,原意向是去房協一人單位暫住,到安置屋邨起好再搬,但早...
jamiejoy 發表於 2021-09-07 23:42:50 原文
建議楊楊以受害人的身分,立即尋找(當區)區議員協助,無理由因為政府要起新發展區清拆,自己變成犧牲品被人亂咁安排,妳堅持要得到公平對待,並非想要額外賠償!
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

1.有。
2.您係新界就要係新界安排。
3.有都唔關您事。
4.有問題搵番地政清拆安置組問。
HKL 發表於 2021-09-08 01:05:52 原文
地政D人好敷衍

樓主,現在係要保証自身最大利益。地政,房協,房委都係官僚做法,依本旨辦事。無任改變可言。依家去搵區議員都無用,有用收地時都幫左您啦!?房協單係收地賠償屋輪候戶數直至上星期都有6百幾戶,最快起好既屋都要2024後先入得伙。依家您要快D去見房委,希望可以派到新既皇后山,同和田,菁田邨。唔係過左就真會中?,友愛,大興派比您。

樓主,現在係要保証自身最大利益。地政,房協,房委都係官僚做法,依本旨辦事。無任改變可言。依家去搵區議...
HKL 發表於 2021-09-08 09:51:42 原文
我個號碼就是600幾....

所以要盡快見房屋署要佢派新既新界樓,您起碼要住4到5年,老大都要新樓,我有個朋友都係一人賠償戶借住房委屋,上星期派左欣田邨2018入伙樓都唔錯。新界您係得 屯門,元朗,天水圍,上水,粉嶺,大埔可以選擇,沙田都唔得,唔好講九龍啦!

所以要盡快見房屋署要佢派新既新界樓,您起碼要住4到5年,老大都要新樓,我有個朋友都係一人賠償戶借住房委...
HKL 發表於 2021-09-08 10:15:41 原文
謝謝回答,請問你的朋友都係去咗房協無單位派嗎?轉去房委,佢等咗幾耐先派?是不是同一般公屋派屋一樣,派一次後,如拒絕要再等二派....

佢係房協D樓太舊,又一人只有去西貢先有,佢唔要,轉去房委,轉去房委要一個月見主任,見完主任一個月派樓,都係派完一次,唔要就等下次,都係話派三次。三次都唔要就交番您返地政。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

佢係房協D樓太舊,又一人只有去西貢先有,佢唔要,轉去房委,轉去房委要一個月見主任,見完主任一個月派樓...
HKL 發表於 2021-09-08 10:34:56 原文
明白,謝謝解答,我的情況差不多。一去到房協都係話除咗西貢外咩都無。但因為我留意到觀龍樓(未重建)疑有幾個剛翻新、仍空置的單人單位及細單位,拎出黎問房協,但主任就話我個號碼太後,點都排唔到。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋編配與個別申請進度 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖