香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 明華大廈 » 想問「房協」的政策與住戶要遵守的規則
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

想問「房協」的政策與住戶要遵守的規則
即係例如之前有人問過嘅...
可否用磚間房?
間房可否到頂?
幾耐家訪一次?
突擊檢查?
其他其他?
入息審查幾耐會查一次?

請各位指教下,給在考慮房協出租單位的人了解了解
完成近8年長跑
房委S1時,房協中獎首派了
感謝谷友一直以來資訊協助  祝各位派心水
分享 分享 讚好人數:0查看名單

https://cyclub.happyhongkong.com...3&page=1#pid8079234

房協有訓導主任

帖內精句

係呀!識人住房協樓,房協捉違規好似小學生檢查指甲咁嚴?
屋邨異地     風月同天
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回應 #2 安居62

捉違規有咩架?
校規有冇可以系邊睇到下?
睇到好多都話麻煩
完成近8年長跑

回應  安居62

捉違規有咩架?
校規有冇可以系邊睇到下?
睇到好多都話麻煩
高鍾生 發表於 2021-09-09 07:22:33 原文
未找到呀!
不過都應該是捉改裝吧

回應 #5 安居62

連被譽為全能既師兄都未搵到
睇黎要靠師兄師姐門流傳出黎既規舉?
睇真系睇吾少,但感覺答案吾實在?
有幸真系派到房協先同主任問候下?
完成近8年長跑

回應  安居62

連被譽為全能既師兄都未搵到
睇黎要靠師兄師姐門流傳出黎既規舉?
睇真系睇吾少,但感覺答案...
高鍾生 發表於 2021-09-09 10:52:29 原文
靠谷友回報的帖內資訊吧
我本人法號:釋條春
分享 分享 讚好人數:1查看名單

靠谷友回報的帖內資訊吧
我本人法號:釋條春
安居62 發表於 2021-09-09 11:55:07 原文
失敬失敬
釋先生為眾會員解決不少困惑,名號固然響亮?
不過真系要等(搵)有冇人知答案?想了解下
完成近8年長跑

失敬失敬
釋先生為眾會員解決不少困惑,名號固然響亮?
不過真系要等(搵)有冇人知答案?想了解下
高鍾生 發表於 2021-09-09 20:56:01 原文
"想整靚少少都分分鐘會變成違規,最頂唔順係要求所有申請人入住時要交張「合照」,呢下真係太頂癮 "

從新柳老師這句

足以令鍾生你了解到租房協的規舉是嚴厲的,
想整靚D,第一想到是坐廁,
更改坐廁,貼牆不是尾喉,
是美觀吧。
但應該要還原,
那些都不好受吧

"想整靚少少都分分鐘會變成違規,最頂唔順係要求所有申請人入住時要交張「合照」,呢下真係太頂癮 "
...
安居62 發表於 2021-09-09 21:40:51 原文
交合照我系接受到的?
自拍一張送俾佢又點話?

不過比較奇怪&好奇既反而系「裝修」上
真心驚整左d野出黎話吾可以⋯
果d咩磚牆不可到頂個po我仲考究中?

另外我聽朋友講
以前會派人突擊檢查屋內人物(住客)
玩數牙刷,睇拖鞋,合照等捉錯處
但吾記得系房委定房協
完成近8年長跑

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖