香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 擴市1人 » 11月15號房署咪有更新
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索

11月15號房署咪有更新
上咗幾次房署網頁咪見房署更新……
分享 分享 讚好人數:0查看名單

昨晚上去睇已經更新左啦,又加分。
正獲安排詳細資格審查的申請 (2021年 10月)
在 2021年 10月 1日以前按「配額及計分制」登記的非長者一人申請者,如分數於
2021年 10月 1日 其分數已達 421分,現正 / 將會安排詳細資格審查。
已接受配房的申請(2021年 10月)
按「配額及計分制」登記的非長者一人申請者,在個別申請地區內已接受配房的最低分數為:
市區438 分
擴展市區445 分
新界460 分
離島449 分本留言最後由 MiniLo 於 2021-11-15 16:04:50 編輯

昨晚上去睇已經更新左啦,又加分。
正獲安排詳細資格審查的申請 (2021年 10月)
在 2021年 10月 1日以...
MiniLo 發表於 2021-11-15 01:58:09 原文
救命!睇來新年前冇希望

回應 #2 MiniLo

請問如何計分?擴4排左7年了,仲未有的見主任
擴4 G1360xxx

回應  MiniLo

請問如何計分?擴4排左7年了,仲未有的見主任
carling008 發表於 2021-11-15 23:28:17 原文
房署網站有非長者單人嘅計分方法,申請時年齡如18歲係零分,每年長一歲有9分來計算申請時嘅底分(留意:申請之後每年生日後係唔會再另加9分架)。
申請之後每等一個月加1分,足45歲時額外加60分。
簡單來講:[(你申請時嘅足歲年齡 - 18)x9]+你等候嘅月數+足45歲時額外加60分
如45歲時申請,等咗7年:[(45-18)x9]+(7x12)+60=387分

房署網站有非長者單人嘅計分方法,申請時年齡如18歲係零分,每年長一歲有9分來計算申請時嘅底分(留意:申...
MiniLo 發表於 2021-11-15 10:23:51 原文

連續幾日登入房署網站checked 過哂,直至依家房署仲咪有更新新嘅入閘分數……

連續幾日登入房署網站checked 過哂,直至依家房署仲咪有更新新嘅入閘分數……
stephen3718 發表於 2021-11-17 10:21:41 原文
呢個問題係你個瀏覽器還停留係網站未更新之前嘅內容,你要更新一下你個瀏覽器或清除下瀏覽記錄就見到已更新嘅內容啦。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖