香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 請問入住新公屋有甚麼一定要裝修?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...4
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

請問入住新公屋有甚麼一定要裝修?
因為暫時想慳得就慳。

(代發帖)
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

我自己就諗住一定要舖地同間房,都唔知大概幾錢?‍??‍?
G1348-50新3

回應 #1 楊管

地板要整咗先,其他可以唔整。其後間房,油油本留言最後由 kay_yung 於 2021-11-23 01:14:28 編輯
G1322xxx,擴3  ,1/2013藍卡
27/10/2017 等轉市5 天倫樂
09/11/2017 正式 市5 天倫樂 (快半年約1307)

回應 #2 是佘不是余

鋪400尺單位,約30000(泥水,大陸磚)間房一間,約15000-20000連房門本留言最後由 kay_yung 於 2021-11-23 01:14:05 編輯
09/11/2017 正式 市5 天倫樂 (快半年約1307)

回應 #4 kay_yung

謝謝回覆,等自己心裏有預算??‍♀️
G1348-50新3

回應 #5 是佘不是余

我啱啱鋪完磚,等緊師傅買料間房,房門訂大陸既要訂一個月

回應 #6 kay_yung

可以睇下你個地下嗎?
G1348-50新3

因為暫時想慳得就慳。
(代發帖)
楊管 發表於 2021-11-23 00:00:00 原文
無咩一定要整, 視乎每個家庭既需要
5月正式入伙, 安居樂業

我自己就諗住一定要舖地同間房,都唔知大概幾錢?‍??‍?
是佘不是余 發表於 2021-11-23 01:09:15 原文
你可以去附近D舊邨周圍問下價只鋪地幾錢,我朋友自己係沙田吾知瀝源定禾輋商場入面有,未計料,找師傅舖五千多元,不過佢發覺後來同佢買料重平過你係出面買,另外有無考慮用衣櫃間房連C字櫃等等,大約都係幾萬人民幣吧,我如果吾整廚房重平多萬二,我整完後覺得兩張床,一個房間衣櫃和tv櫃可以吾使整,因為去宜X都有,又平,反而C字和衣櫃間房就好了,但如果你想平只可以選擇係香港內地設計公司,你如果找香港設計公司做,一定貴最少一倍以上,如果想慳錢就係咁做,不過自己諗,都係建議,始終都要靠自己。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

因為暫時想慳得就慳。
(代發帖)
楊管 發表於 2021-11-23 00:00:00 原文
c字櫃,衣櫃間房,可能要改幾個天花燈,不過吾介意天花走一段仔明線,其實可以吾使搞,如果吾係你就預比人劏你幾十個電掣位,咁就收你幾萬元,自己油油,出面三至四人單位,萬二左右執灰連油油,如果你裝修佢就會叫你剷底連上油,佢會話房署個底吾好,咁就收你三萬左右,所以要慳係好多遊戲規則,好多野要注意,用文字好難表達,我同我朋友講左幫佢點慳,佢都係照比人鋸到一頸血,事後話後悔,早知聽我講,要慳錢一定無套餐咁方便,所以一定要吾怕麻煩,例如我找人做廚櫃萬二人民幣,但佢吾識駁排污渠和水喉,咁我係附近找水喉佬,二千元連改洗衣機排水喉,另外電掣位,其實房屋署比你既已經夠用,你吾需要每件電器都要獨立一個掣吧!衣家太多人裝修,裝修公司吾憂做,個個吊高黎賣,比人假象就係廿幾萬以上係公價,比得太少野佢地做,又吾中意,根本就吾係一分錢一分貨,係佢地嫌劏得我地少,咪吾中意,比得多D,順氣D咪就好D,就係咁。
分享 分享 讚好人數:9查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...4
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖