香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 租置計劃的單位有冇機會係凶宅?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

租置計劃的單位有冇機會係凶宅?
表面資料,睇唔出有冇凶宅。上網好似又好難查某一單位的凶宅情況。

普通公屋輪候派單位的話,都起碼會知道係咪特快。但係綠表租置的單位,請問可以點樣得知?

前幾年睇新聞,見到政府會將某些舊公屋退租單位保留,不再續租,留畀綠表租置。根據此邏輯,即便是凶宅,也不會撥歸特快輪候,而是一拼歸入租置?

當然舊公屋,搬得走都有一定成數有住戶在單位內去世,但有陣時...真係有不愉快的事件...如果唔小心買咗點算 幾十萬好難儲架 供的話仲心噏... 供幾十年...
分享 分享 讚好人數:0查看名單

有架,自然身故唔計
尤其細單位特別多。我之前格離個單位180呎 「y型尾檔5間個種」,
搬入去唔夠2個月左手邊單位死左個同工人住既婆婆「佢買左既」。
然後右手邊單位死左個阿叔,再換黎一個阿伯。「前後7年死左2個人」

對面又係一人單位,個阿伯入黎住都未必有2年,又死左。得返個阿姑住。
呢個阿姑十分麻煩,成日煲燶嘢,消防都上過黎幾次

除左第一個有工人個阿婆企理d外,其他人連地下都無鋪就入住。仲之間屋就好污糟。

而家租置個list 呢條邨仲有好多間1人單位未賣,但唔知佢邊間有人死過邊間無
要自己上樓問隔離鄰舍
G1368 擴2
分享 分享 讚好人數:4查看名單

私樓都係咁,自然身故唔當係凶宅

我去觀塘問過職員,佢稱房署呢次抽起了「凶宅」,但房署「凶宅」的定義,是一定要在單位內發生之非自然死亡事件,而最後在單位內離世,方為「凶宅」;送院途中或送院後離世,不算「凶宅」,住戶離開單位,在走廊或其他樓層跳樓,亦不算「凶宅」。

至於呢次有冇賣,房署唔認為係「凶宅」的凶宅,準買家有責任自己去了解,只能奉勸一句,唔好咁信任房署。

睇中邊個單位,搵下新聞,有啲近年同層出過事的,或者有相片,影到曾有遺體,跌正落個單位樓下的,你自己諗下係咪果間喇。

更應該去實地問保安及鄰居,如果果個單位冇負面因素,我去咁多,都未試過唔肯答;但只要同層出過事,保安的反應,都截然不同,會封口唔肯講,叫你問辦事處,甚至有啲保安,睇佢表情眼神,都睇得出佢想講而唔敢講,畢竟人地只係打份工,唔想有咩事,影響到自己。

至於問完保安,上去單位外睇,保安都會交帶你,唔好拍人門,但個人認為,本身在走廊或打開門的,問佢地係冇問題;當然鄰居反應真係一個個,有啲係咪都唔睬你,叫你問房署,有啲就好好傾,肯答你乾唔乾淨,以前咩人住,個人遇到肯答的鄰居,係多於唔肯答。

保安一定係最清楚果個,有人過身,門口點白蠟燭,佢巡樓會見到;有人自殺,救護員同警員到場處理,佢會見到佢地入來,甚至仲要帶佢地上玩場;甚至保安,係要定期入去該大廈的空置單位,檢查及簽到。

咁你話佢有咩會唔知吖,如果佢唔肯講,其實已經係暗示有唔妥。

我去觀塘問過職員,佢稱房署呢次抽起了「凶宅」,但房署「凶宅」的定義,是一定要在單位內發生之非自然死亡...
MoonHeiYuet 發表於 2021-11-24 01:27:28 原文
簡單一句,自然死亡之後先被發現都唔算凶宅

姐係我之前隔離死左4個人既單位
係房署個邊黎講,全部唔算凶宅

我隔離個個真係「嘔」到臭我地都唔知
因為斜對面個個d垃圾味蓋過晒

後來有一日朝早成班人係門口拆門
我先知原來阿叔死左一排?

所以有得揀我都唔會買返呢類單位
個d租戶幾年換一次
有好有唔好..換左個衰走…或者換個更衰黎

但私樓 居屋 新綠置居肯定比較難遇到呢d無收入既單身鄰居
同埋至少門口唔會痴咁埋
個種樓真係門貼門本留言最後由 ivyc51 於 2021-11-24 01:37:32 編輯
G1368 擴2
分享 分享 讚好人數:1查看名單

2000 居者有其屋(排91)  
2016 白居二 (排22)
2017 居者有其屋(排100)
2018 白居二(排78)
2019 居者有其屋(排83)+白居二(排96)
2020 居者有其屋(排88)+白居二(排2)

係房署個邊黎講,全部唔算凶宅...
ivyc51 發表於 2021-11-24 01:36:19 原文
多謝資訊呀
你寫得好有畫面

簡直見到臭味本留言最後由 安居62 於 2021-11-24 11:38:11 編輯
屋邨異地     風月同天

係房署個邊黎講,全部唔算凶宅...
ivyc51 發表於 2021-11-24 01:36:19 原文
同感,不過價錢真的實惠,交通也方便,如果買售出率較高的租置邨可能會好點,鄰居穩定好多。

我親戚住的租置邨9成住戶都買了,鄰居從小認識到大,較小機會發生不好的事件

鬼叫你窮呀頂硬上

改變一下心態,了解要實情況,凶宅都只是個形態
留意下有冇漏水好過啦
市4 G1334 首派 逸東邨 垃圾房位 滿意 感謝政府
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖