香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 裝修設計 » 關於裝修問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁

關於裝修問題
大家在裝修前找裝修公司要先問清楚各樣價錢,比如電擊,有地裝修公司好鬼,一個電擊算700蚊,一個空調算兩個電擊一個熱水爐算兩個電擊一個油煙機都係算兩個電擊,會不會好貴?
擴4 G1347
分享 分享 讚好人數:1查看名單

對我來講當然貴,佢地有好多嘢係出古惑當一個掣,所以我電掣乜都無搞,我都夠用有突,其實唔需要個個電器都要插住掣吧,如果唔夠長,買個靚D既拖板,普通低火數既可以用拖板。燈掣唔啱位或係門後問題不大,不喜歡咪買個隨意貼燈掣,一個畀電控制,另一個就無線,你喜歡改那裡都可以。我個人建議公屋是租的,行少少明線有乜所謂,你可以藏起來,唔係一定要行入牆的,冷氣唔需要每個位置都要一部冷氣機,客廳已經可以慳一部,如果客廳偶然開,又使乜多此一句裝一部,如果成日吹冷氣,早又吹晚又吹,對身體都不好,所以自己再考慮一下吧。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

...
心在滴血 發表於 2022-01-15 08:30:19 原文
C兄, $700 一個單位制而家已經差唔多係公價, 孖位制一般就計1.5 個制既價錢
5月正式入伙, 安居樂業
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我老公話公價
G13519&擴3
14年5月
05-12-20  S2
15-07-22首派葵盛西(7.22親身拒絕⋯7.27已轉拒絕)8.2已轉S2
8.02已從拒絕轉回S2
11-10-22晚S4……
13-10-22二派隆亨榮心底層(睇完即場拒絕)
30-11-22已轉回S2

對我來講當然貴,佢地有好多嘢係出古惑當一個掣,所以我電掣乜都無搞,我都夠用有突,其實唔需要個個電器都...
chiwing64 發表於 2022-01-15 08:41:41 原文
請問下。係唔係搞裝修先會咁,我見好多冷氣位同煤氣位,都有預留電制。正常係唔使加收?

裝修佬啲古惑嘢,你諗到嘅同你諗唔到嘅佢都會出現,騙徒嘅手法層出不窮?
G1370.市區2人,天倫樂2015-4月申請,2021,09.15見主任,29/9 補資料,4/10 通過資格審查, 3/11 派南山邨南堯樓二樓❌ ,23/12 收到最正的,海達邨海盛bb預派。

啱呀夠用就得啦!再唔係自己拉條明線用膠喉囉!用拖板租屋嚟嘅冇錯!
新4 G1333

請問下。係唔係搞裝修先會咁,我見好多冷氣位同煤氣位,都有預留電制。正常係唔使加收?
魚仔曲其 發表於 2022-01-15 09:35:11 原文
要先講清楚,或者裝修佬整到你無話講
擴4 G1347

魚仔曲其 發表於 2022-01-15 09:35:11 原文
廚房有一個位係可以轉做13A,但裝修會照計一個制,另外加制佢只係係隔離拖對線,咁樣又可以順便叫你剷底油油,又收多你幾萬元,當然佢地重有D古惑收費,所以公屋裝修簡單就可以。

裝修佬啲古惑嘢,你諗到嘅同你諗唔到嘅佢都會出現,騙徒嘅手法層出不窮?
mg8866 發表於 2022-01-15 09:41:50 原文
分分中裝修佬都係到,一齊整個局,吊高來買,樣樣套餐都要廿幾萬以上話係公價,因為公屋裝修真係好好賺。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖