香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 綠表置居計劃 » 綠置居2021--租置回收單位 第18-19宗撻訂
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

綠置居2021--租置回收單位 第18-19宗撻訂
是日共錄得兩宗撻訂紀錄:

1. 翠屏北邨 翠楊樓 1017室
277呎 舊長型大廈單位

2021年12月9日 首次售出
2022年1月17日 撻訂,暫未再次售出

2. 建生邨 泰生樓 217室
208呎 Y4型大廈單位

2021年12月30日 首次售出
2022年1月17日 撻訂,暫未再次售出

值得一提,
是次已是 翠屏北邨 第6宗撻訂,
亦是 翠楊樓 第4宗撻訂。
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:5查看名單

翠楊樓 1017室,相信有伏,
本人早前已解釋過 翠楊樓 吉房特色,
10樓 亦不例外,有這情況。

1017室 正對面的 1037室,
是次同樣有出售,並已售出,
相信兩個單位的前住戶,
都係同一個原因搬走。

是次 10樓,出售三個單位:
1001 1017 1037
不排除 10樓,仍有其他相連吉房,
只係呢次冇擺出來賣。

呢次 10樓 賣果三間,都係相連吉房:
801、901、1001(連續三層一齊吉)
1017、1037(正對面一齊吉)

而 10樓,我冇去過呢層,
呢個單位詳細情況,唔清楚。
我未去過 1樓、6-10樓、12、15、18樓。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2022-01-17 18:45:56 編輯
分享 分享 讚好人數:6查看名單

即係點?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

1017個間格幾好?有什麼伏?

1017個間格幾好?有什麼伏?
Kwan56131 發表於 2022-01-17 18:45:59 原文
講得好清楚喇喎,咁都唔明?

呢座樓,絕大部份吉房,
都係連續幾間一齊吉,
1017 都唔例外,
至少正對面 1037 都係吉,
可以推斷到兩間都係同一個原因搬走,
仲唔知隔離,仲有冇第二間都係吉房。

好地地,點會兩個相連單位一齊搬走?
實有啲特別原因,要去現場了解先知。

其中有一兩層,相連吉房群,
隔離有一戶門口,貼住查無此人的通知,
即如無意外,隔離搬走的單位,
都係因為隔離單位被追債,而受到滋擾。

有一層,就好大陣燒衣味,
所以有一條走廊,又連續幾間搬走。

10樓 我冇去過,唔清楚詳細原因,
不外乎 隔離單位係,
追債戶、鄰居滋擾、曱甴屋、凶宅 等,
先會連續幾間一齊擾走。本留言最後由 MoonHeiYuet 於 2022-01-17 19:03:33 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我貼多次 翠楊樓 吉房的「特色」:

https://cyclub.happyhongkong.com...7&page=1#pid8364485
分享 分享 讚好人數:2查看名單

多謝分享

1017室 正對...
MoonHeiYuet 發表於 2022-01-17 18:35:38 原文
連續幾間吉,咁應該係大伏,以房署既做法都唔會咁樣丟空咁多出黎,特快果到實會有人要,如果特快都無人揀就….
市2

1017室 正對...
MoonHeiYuet 發表於 2022-01-17 18:35:38 原文
2012藍卡,u0318,擴3,未見主任。

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖