香港公營房屋討論區
主頁 » 資助出售房屋 » 房協資助出售房屋 » 翠鳴臺 » 1樓花園點解唔俾寵物進入?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

1樓花園點解唔俾寵物進入?
無論G/F定1/F 花園,而家都唔俾寵物進入
其實花園個使用率咁低,點解唔可以劃分1-2個時段容許寵物進入
令花園個用途可以廣泛d
請問新管理公司會唔會就以上問題研究下?
當然前題係主人們要自律,保持地方乾淨同衛生

現屆保安表示大廈係因為成日有VIP打電話投訴
所以花園先禁止寵物進入花園
其實大家都係住戶,一樣交咁多管理費
又有咩好投訴,真係唔明
分享 分享 讚好人數:0查看名單

正如買咗樓,露台唔俾曬衫一樣道理。

大厦公契點寫?如果有寫明不准養寵物或不准寵物進入花園,你嘈嚟做乜野。
U035(非長者新一人),20/4/2021見主任,6/5/2021收到合格信轉S2,2021年特快P0355XX,12/7/2022轉S4,14/7/2022收信派菁信

如公契列明,俾你係人情,唔俾你係道理
分享 分享 讚好人數:1查看名單

大廈係比養寵物

大廈係比養寵物
ricetung1007 發表於 2022-02-13 14:49:56 原文
係比係在你自己個單位有條件地養咋!   如多於三個或以上住戶投訴, 唔好意思, 都係唔比養!  有VIP投訴, 當然你可諗吓人地為乜投訴先呢, 一係環境衛生, 二緊係你嘈生晒啦!   
放得的動物, 斷估都係狗呱!  除非你的狗係啞啦!  咪一樣嘈到低層住戶!   當你開心果陣, 人地不知幾苦!  可能訓緊覺, 可能在家工作中, 可能溫習中....
分享 分享 讚好人數:3查看名單

始終衛生問題,自律人少!?

係比係在你自己個單位有條件地養咋!   如多於三個或以上住戶投訴, 唔好意思, 都係唔比養!  有VIP投訴, 當...
devin榮 發表於 2022-02-13 18:10:59 原文
Agree x 2有剖份大愛人仕又唔自律,
拖狗去街不帶口罩仲四圍大小便,
d狗主以為"係咁易"(屙完執屎,尿就用水唧下)清理下叫负責,
咁叫保持地方乾淨同衛生真作可笑,
又有人天生怕狗(D狗吠會真係驚),
嚴以律人寬以待己之狗主不小,
不知所謂之狗主比比皆是。

係比係在你自己個單位有條件地養咋!   如多於三個或以上住戶投訴, 唔好意思, 都係唔比養!  有VIP投訴, 當...
devin榮 發表於 2022-02-13 18:10:59 原文
本來不滋擾人並無傷大雅,
最怕d人養狗養到老馮咁,本來好多人中立不抗拒,
就係部份人太離譜,
變成另類滋擾人
所以中立之人都變反感....
本留言最後由 opclk 於 2022-02-13 19:40:38 編輯

你講野都幾攪笑,個個比養狗嘅屋苑都有呢個規矩,又唔係咩新鮮事
同埋你咁多假設性嘅情況都係你估計嘅姐
講到你咁明白VIP 嘅感受,唔講以為係你投訴
保安標明得佢地做VIP, 都可能係因為佢地成日作出不合理嘅投訴去麻煩保安
狗唔係啞,人都唔係架,住低層有人聲車聲滋擾都好正常
唔鐘意都冇辦法,仲未計小朋友跑黎跑去嘅叫聲

同埋!我係提出緊一個建議,好多細節都可以傾,例如要狗主自律,保持清潔,或者特定時段先比寵物出入
呢堆規矩都係人定架姐,不過如果你對寵物咁多歧視同偏見,同你都冇咩討論空間

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖