香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 新界公屋 » 皇后山邨 » 冷氣主機安裝有規定..廠家或不保修
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

冷氣主機安裝有規定..廠家或不保修
想裝窗口機和分體機,但只有一個主機位。店員話唔合規定,佢哋唔可以幫安裝,而且廠家也不會保修。只有似圖片咁兩部主機並排先得。請問各位,你哋有遇到呢個問題嗎?
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
G1387,2016.2
20/10轉新2,
30/11見主任
6/12補資料
15/12  S2
9/1/22  S4
12/1首派皇後山
分享 分享 讚好人數:0查看名單

房署有指引的,去辦事處問下吧
個個都代朋友問?
你係:真八卦? 真多事? 真朋友?

如果你能看見你住的樓宇中有很多窗台也是窗口機+分體機,
即是說附近一定有店舖提供安裝及保養。

你問的那一間店不得,那就找另一間店問。

一年内好小壞,過左一年,係未都要比錢整,總之唔違反房署指引就可以。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

窗口機同分體機同時用一個位有啲難,如果超尺寸,師傅唔敢揹哩個責任,如果唔超尺寸喺可以嘅,不過要揾專業師傅去睇位先得。
新5/2012/G1312☞U0315
2021/03見主任2021/10/27/S4 皇后山邨畢業
最愛皇后山邨的郊野環境

如果你能看見你住的樓宇中有很多窗台也是窗口機+分體機,
即是說附近一定有店舖提供安裝及保養。

你問的那...
zooeleddhh 發表於 2022-03-04 00:45:25 原文
謝謝你??。就是百xx同豐x,兩間都咁講。叫去外邊揾師父,但安裝唔符合規定的(不是屋邨的規定)廠家不保修。仲話其他師傅唔會同你講尼哋保修問題的。咁唯有問其他店了。
20/10轉新2,
30/11見主任
6/12補資料
15/12  S2
9/1/22  S4
12/1首派皇後山

G13367XX-G13387XX,新界4人

想裝窗口機和分體機,但只有一個主機位。店員話唔合規定,佢哋唔可以幫安裝,而且廠家也不會保修。只有似圖...
大衛1103 發表於 2022-03-04 00:18:58 原文
唯有問多幾間本留言最後由 Yukilok 於 2022-03-04 09:08:13 編輯

一年内好小壞,過左一年,係未都要比錢整,總之唔違反房署指引就可以。
laupakyin 發表於 2022-03-04 00:59:52 原文
店員話主機三年或五年的,不是店鋪負責保修,是廠家保修的。唯有試下其他店點講。謝謝你啦??
20/10轉新2,
30/11見主任
6/12補資料
15/12  S2
9/1/22  S4
12/1首派皇後山

我覺得可以去豐x或百xx 等大電器鋪問下
多個參考, 大公司唔會亂黎
我個人應為唔排除有細公司為做生意會幫...
Yukilok 發表於 2022-03-04 09:05:16 原文
問的就是尼兩間大公司
20/10轉新2,
30/11見主任
6/12補資料
15/12  S2
9/1/22  S4
12/1首派皇後山
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖