香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 溫馨提示 » 二手買賣小心被騙!!!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

二手買賣小心被騙!!!
從網上轉載:話說我曾買了手機給太太,發覺她不喜歡所以網上放出,一星期後有一買家同意4000元trade, 當我們約定交收地點,當到達交收地點,買家怱然要減價到3800才交收,即刻比我睇有人post上網都系3900 (事後發現原來系買家自己用另一名放上網只賣3900 ) 又話吾要,要求減到3800.我因為心急賣左比佢?,事後才知上當,我講過如小過4000是吾送32gb卡,佢居然話比多一百元要番張記憶卡。我都吾理佢,費事佢又出古惑所以以後吾好做儍仔 ~~~

大家真係要多加提防此類騙子呀
人生自古誰無死,名傳後世如永生。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

我都做開網上拍賣,賣新、二手電腦硬件,

成日都遇倒講價,又或者bid左唔要,

又或者件貨返到去冇事,都話要退錢,都試過...

如果遇上你呢個經歷,我一律唔會賣...企硬話唔好意思,不議價。

買家大可搵平過我果間買,咁點解佢覺得我貴過其它人少少,都要搵我?

同埋交收地點最好地鐵站,有閉路電視既地方...唔好係街。本帖最後由 sandy711 於 2012-7-4 13:47:38 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

我都做開網上拍賣,賣新、二手電腦硬件,

成日都遇倒講價,又或者bid左唔要,

又或者件貨返到去冇事,都...
sandy711 發表於 2012-7-4 13:46:51

同埋交收地點最好地鐵站,有閉路電視既地方...唔好係街。
真係經驗之談
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你情我願唔算呃係無賴咗啲啫

同埋交收地點最好地鐵站,有閉路電視既地方...唔好係街。
真係經驗之談
stevenking 發表於 2012-7-4 13:50:26

同埋,其實放上網既野,自己一定格過其它人既價,

自己做開又知價錢,時不時都遇上,明知已經好平仲要講價既客人,

而且好多客會覺得,你件貨好以得佢一個會買咁,

就師子開大口......要平4~50%

但其實轉個頭,已經比第二個客買左

所以要對自己個價錢有信心。

遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

你情我願唔算呃係無賴咗啲啫
小屁 發表於 2012-7-4 14:04:58

買家自己用另一名放上網然後話有人賣得仲平,咁都唔算呃?!!

買家自己用另一名放上網然後話有人賣得仲平,咁都唔算呃?!!
stevenking 發表於 2012-7-4 16:28:09

商業手法啫

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖