香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區4人 » 請教大家 補交保險週年報表問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索

請教大家 補交保險週年報表問題
見完主任後,最近半年的入息和資產都冇問題,但係主任話懷疑我地2015年申請公屋時資產超額(保險現金價值),
要求我們補交當年的保險週年報表(9年前)。但詢問保險經紀後話最多只有7年之前的週年報表。

我可以肯定當年資產一定冇超,因為該保險的現金價值是按年累積的,而累積至本年(2023年)為止,該保險的現金價值也不超出2015年當時的資產限額 (455,000 元),我提出可以提供保單正本+7年前至今所有的週年報表,但主任堅持要求要9年前的保險週年報表。

如果我地真係搵唔到無得交,應該點算?係咪會直接被取消資格? 搵區議員幫手有用嗎? 謝謝!
市4 G1368
分享 分享 讚好人數:0查看名單

你打去自己保險公司客服,申請當年週年報表,保險公司內部會同你揾,但係你要寫封申請信要返當年報表,佢會講可能未必揾到,但係多數揾到既,定D嚟
分享 分享 讚好人數:1查看名單

重有紅利計入息,主任計返你當年有冇资格申請公屋,即係藍卡,你當年冇報保險

你再chur保險公司好過, 點可能無記錄, 佢想簡單化件事本留言最後由 grxgr 於 2023-11-04 19:44:27 編輯
市4 G-1370xxx
2015年2月申請、5月藍咭
2018年加B 3人
2021年7月16日收信邀請轉區 28/7網上查到轉 巿區3、8月15日加B、9月3日 巿4
2023年3月9日審查,5月10日S2,7月12日S4 順天井型 拒絕
8月10日 顯示 拒絕 8月11日 變回S2 8月31日S4 慈正邨 畢業

回應 #3 Chau888

有申報+報齊的,請問淨退保價值是等於紅利嗎?因為在審查時,主任只把保險的現金價值計算在申請者聲明書上「資產淨值-投資」那一項,並沒有算入「每月入息-紅利」那一項
市4 G1368

回應 #2 Chau888

謝謝!會打電話去客服問下,想請問申請信是保險公司有正式的表格需要填寫,還是自己寫一封信交去保險公司客服就可以?
市4 G1368

回應 #6 Luke_C

你要自己寫定,佢如果揾到當年報表,佢問你係咪,e mail,比你,你可以同佢講直接上公司囉,之後就比房署,安心D,唔洗寄來寄去,至於保險红利計,每月入息

當年無報。。。dq左7成啦
市4 G1372xxx
2023年
1派8月華富
2派8月順利
3派9月啟田

我試過同你一樣情況,拎得到,放心
你搵你保險經紀處理,好似要經由幾個部門申請,我之前經記問公司,都係話最多拎到7年資料,再同我處理,等大約10日到就會寄番
市4  G1377

回應 #9 winkycheung1224

謝謝!已經親自去保險公司客服中心申請,但客服中心都表示只有截至7年前的報表,想請問你的保險公司是哪一間?是AIA嗎?想知道是否有其他途徑/手續需要辦理才能申請到???
市4 G1368

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖