香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 樓宇設備 » 房署的翻新標準是甚麼?
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

房署的翻新標準是甚麼?
先旨聲明,本人只是對於含糊的翻新標準感到訝異,並非不願讓房署繼續進行翻新或不願取翻新津貼自行翻新。
上星期我奶奶同佢個女特別調遷配了房,佢地睇樓,簽了署接受編配,因房署待特理治療師睇樓後再整傷殘設施,因而並未簽新租約。

佢地睇樓時影咗啲相,我睇了後覺得很奇怪。

1. 廚房牆身舖了新瓷磚,但竟然未到貼近天花就沒有,因而好像被剷走了一行瓷磚咁。
2. 廚房整了新洗碗盆和新灶台,但承托兩者的石屎爆裂 (有明顯的罅隙) 而且有很多鏽漬。(咁點解唔整過啲石屎先放新洗碗盤和新灶台)
3. 廁所整了新馬桶,但洗手盆是上手違規改裝但又唔拆過?
4. 廁所牆身瓷磚無換的,有很多霉菌 (但又換廚房牆身瓷磚?)

好像天一半地一半,奶奶問嗰個屋邨外判管理公司個主任,佢話如果之後要房署翻新,只會翻新爛了的設施,不會翻新殘舊的設施 (咁唔通個馬桶俾上手用爛咗?14年咋喎)

最離奇的事還有,我先生今朝打去問房署跟我們兩家人調遷case的經理,佢話個單位其實未翻新 (咁點解馬桶、洗碗盤、灶台、廚房牆身瓷磚、廁所及廚房地下防滑磚都是新的)

個經理話到時如果揀翻新津貼,要簽了約才可搞,因此嗰60日遷出舊居的期限一定 meet 唔到 (因為嗰個單位還有天花批盪剝落,而上手違規將所有電線入牆,又要改返啱) 因此九成九叫房署搞翻新,執過晒後才簽約!
發洩完畢!本帖最後由 tandy 於 2013-3-18 21:32:38 編輯
分享 分享 讚好人數:1查看名單

一步一步來啦,加油呀
分享 分享 讚好人數:1查看名單

分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 1# tandy

唔排除部份管理公司自把自為,不跟房署標準
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

再同房署傾下, 再了解清楚先
唔好勞氣

內容違反「用戶守則」或等待查證/審核

我上次收樓問過, 佢話淨係拆走上手遺規既物品, 例如廚櫃, 吊櫃果d, 拆咗就安番房署果d囉~

市4 G1190 06年12月藍卡 10年6月派東涌 11年7月轉市區 1/2/13 step2 9/7轉返step1 19/8審查 6/9 step2 4/10 step3 7/10step4 11/10竹園南邨 4/11-S2 2013特快:把握了自己最後一次機會,成功完成八年抗戰!  (L 19)

我上次收樓問過, 佢話淨係拆走上手遺規既物品, 例如廚櫃, 吊櫃果d, 拆咗就安番房署果d囉~
京子 發表於 2013-3-19 10:11:49

我怕佢連批盪剝落都唔整本帖最後由 tandy 於 2013-3-19 13:26:21 編輯

我怕佢連批盪剝落都唔整本帖最後由 tandy 於 2013-3-19 13:26:21 編輯
tandy 發表於 2013-3-19 13:25:25

無整架, 佢話你可以要房署整番, 或要免月租自行裝修,
所以我要租金自己整好過~

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖