香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 搬入彩盈接近半年之感想!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

搬入彩盈接近半年之感想!
不經不覺,已經搬入彩盈五個多月啦,由蘇屋申請提早調遷、揀樓、簽約、裝修、搬屋、入伙、至到而家已經住左五個多月,一切一切都好似係尋日發生咁!

當初好興奮、好開心,因為好快就可以住新樓、可以有自己既空間,但係裝修搬屋期間,要週圍買野、放工就上彩盈整野,加上當時份工又要開夜,由早上8點返到地盤,到晚上8~9點放工上彩盈,跟住就自己一個人整野,裝燈、抹玻璃貼玻璃紙、換潔具、整插蘇、裝窗簾、裝層板、裝電視………………….所有所有既野,基本上無3~4點都唔會返蘇屋,早DD果晚咪11~12點返囉,目的只係想盡快整好間屋,俾亞爸亞媽盡早搬過黎!

其實係果段時間,我個人既身心真係已經攰到想死,返工已經壓力大,日日好似等緊勞工處黎拉咁,尤其是果把天秤,日日都驚佢有意外,加上仲要對住個神經質(實質係癡線)既老細,令到個人仲更加緊張,根本返到屋企都係訓唔到!

反而上彩盈整野既時間,返工既壓力就無晒,而係體力既問題啦!我份人就真係好衰既,唔係好鍾意打搞到其他人,我情願自己一手一腳,雖然屋企人、朋友話黎幫手,但係我又唔想佢地咁辛苦,再加上我好多時都係一路整,先會知道自己想要D咩!

20081015日凌晨3點左右,我既身心真係頂唔住啦,終於自己一個人哩係彩盈新屋我自己間房度喊左出黎,仲要係喊到癲左果種,跟住唔知訓左定暈左,直至第二日下午亞爸亞媽過黎,見我訓係地下就係咁推醒我,我醒左之後好似覺得自己訓左好耐、發左場夢咁!

之後終於搞掂晒,搬屋、入伙!同時間,開始同您地成班好街坊更加熟落,大家互相關心、幫助,仲有個乖契女添,感覺好溫暖,果時開始我就覺得決定搬黎彩盈、認識到您地、自己身心幾攰都係值得既!

再之後更加辭去起樓既工作,轉做土木工程,唔駛再擔心地盤把天秤,就算而家望住彩怡果D天秤,我都訓得著啦!

我愛彩盈、我愛各位好朋友、好街坊!
分享 分享 讚好人數:8查看名單
獎扣金幣人數:1
查閱獎扣金幣記錄

一個人壓力大自然要發洩....之後一定會雨過天晴ga la~
ღ 長崎涼美
分享 分享 讚好人數:0查看名單

苦盡甘來 ~
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

感動流涕

原帖由 ☆水☆ 於 2009-4-1 13:33 發表
一個人壓力大自然要發洩....之後一定會雨過天晴ga la~

原帖由 VickYeung 於 2009-4-1 13:35 發表
苦盡甘來 ~

係呀!

原帖由 盈富街坊 於 2009-4-1 14:28 發表
感動流涕

你做咩喊得仲勁過我呀?

辛苦得嚟有價值就得啦.  你睇我哋依家忙到幾多節目要搵時間安排呀?  我相信你依家所得嘅已經大過你付出嘅多多倍喇.  

原帖由 賈定珍 於 2009-4-1 15:05 發表
辛苦得嚟有價值就得啦.  你睇我哋依家忙到幾多節目要搵時間安排呀?  我相信你依家所得嘅已經大過你付出嘅多多倍喇.  

係呀!之前我自閉咁滯o架!

船頭橋自然直

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖