香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 烹飪 » * * * 韓燒汁黑椒火腿冬瓜夾 * * *
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...6
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

* * * 韓燒汁黑椒火腿冬瓜夾 * * *
上星期買咗個可愛冬瓜仔, 又唔想就咁滾湯, 卒之唔係湯水而係整咗個餸,哈哈....

原食譜是用蠔油, 但我唔食蠔油所以改用咗韓國燒牛肉汁打芡淋面, 有肉有冬瓜...唔....原來可以餸到飯喎, 真係好好味呀

做法非常簡單:

1) 冬瓜切厚片, 中間介開一刀, 不要切斷 ( 要切厚些, 如太薄蒸熟了就好易爛哂 )

2) 中間嵌入一塊火腿

3) 隔水蒸10分鐘左右  (見冬瓜變透明便可) 再淋上芡汁蔥花...食得

芡汁: 韓個燒牛肉汁 (可改用其它汁液) , 生粉 (我無落) , 少少糖 , 全部材料撈勻在煱中燒       熱便可

冬瓜仔祇用咗一半, 又諗下整咩先 本帖最後由 dreaming 於 2013-08-24 19:24:39 編輯
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
那愛意 悠然而至 永記那次與你偶遇時
碰見妳完全是天意......

情深不必一世相聚 愉快色彩不想刻意地儲起
你會再愛我一次 在美夢之中,
再相聚一次 ......
分享 分享 讚好人數:4查看名單

做咩唔切...形呀?
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數
分享 分享 讚好人數:0查看名單

最鐘意食冬瓜

回應 #2 yee

我都以為是 型呀!

回應 #1 dreaming

我又要食

回應  yee

我都以為是 型呀!
amythepooh 發表於 2013-08-23 21:58:47
因為夢夢心形...已深入我哋個心囉
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

做咩唔切...形呀?
yee 發表於 2013-08-23 21:41:18

又心形    好, 仲有半個下次做

最鐘意食冬瓜
羅曼蒂克 發表於 2013-08-23 21:51:46

冬瓜又鍾意食, 嘩...你都幾為食bo

回應  yee

我都以為是 型呀!
amythepooh 發表於 2013-08-23 21:58:47

又心....

回應  dreaming

我又要食
yoyohui 發表於 2013-08-23 22:01:25

食喇食喇

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...6
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖