香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 擴展市區公屋 » 怡明邨 » 擴展3人獲派怡茵樓,心情忐忑
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

擴展3人獲派怡茵樓,心情忐忑
09年申請擴展3人,今天收信終於獲派怡茵樓,因已經住在荃灣10多年了,一直希望獲派鄰近的公屋,例如,新建的葵聯2期,如果拒絕,我怕又要等多1~2年,所以現在真的有點兒不知所措。。。
另外,籍此想了解一下堆填區既臭味情況,會5會在將軍澳都聞到?本帖最後由 rangeos 於 2013-12-07 21:25:19 編輯
分享 分享 讚好人數:2查看名單

06年申請壙4  住系將軍澳差唔多10年  點知派左去石籬二村石歡樓  原本我系住系將軍澳可以半年都唔出果區。
結果我都要左  去左個陌生的社區。(從來未去過石籬二村)
宜家裝修緊 準備入伙。
其實新樓都ok啦  唔好要求甘多
當然你可以選擇唔要
分享 分享 讚好人數:4查看名單

細佬甘快發帖子,我搵緊情面圖
分享 分享 讚好人數:1查看名單

係呀,下一次都唔知要等幾耐!而且又未必係葵聯,如果唔好彩派隔離嘅葵盛西邨就慘啦!
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。

回應 #1 rangeos

如果怡明唔要,下一次派葵盛西邨你會接受嗎?
   我覺得唔會咁幸運,兩次都派新樓……
抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
建立帳戶後請按此重載本頁。

我都唔明,點解唔擴濶自己,有乜咁難選擇,又唔係去大6住,

再講,將軍0環境一定好過葵盛多多聲啦!論交通,都係將軍o 勝

怡明行5-10分鐘到地鐵站巳很方便了,石歡同葵聯都未必咁快行到過去!!
分享 分享 讚好人數:1查看名單

09年申請擴展3人,今天收信終於獲派怡茵樓,因已經住在荃灣10多年了,一直希望獲派鄰近的公屋,例如,新建...
rangeos 發表於 2013-12-07 14:25:23

如果派東涌就更加唔駛諗咁多就會拒絕…
將軍澳依家既配套已經相對十年前好好多…
有將軍澳醫院…又有公共泳池及學校網唔錯…
又有地鐵及巴士交通方便…出市區都係半小時至一小時左右…
好好考慮一下...
本人89年至98年都係住荃灣…
之後搬到黎沙田98年至現在…
都係慢慢適應新環境…
初時入黎沙田仲未有馬鐵…
出入荃灣都係搭熱狗巴~
知足常樂,感欣認識一班好好既左鄰右里。。

回應 #1 rangeos

樓主係咩no.2013-12-07 15:34:57 編輯本帖最後由 wooden 於 2013-12-07 15:36:34 編輯
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #2 chow147

房署真是捉弄人,派怡明給你多好。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖