香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 市區3人 » 我幾時轉番S2呀
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

我幾時轉番S2呀
今日10:00先打去SAYNO....依家已經轉左字....拒絕中..
我想問因為係自殺單位,封信話唔計一次,但個村主任話要睇你理由是否充份先至可以決定係咪唔計一次,

咁我咪話,我有小朋友,排咁耐唔係排出事單位囉.我特快唔排,就係唔想要呢D單位,無理由要計我一次喎,

村主任話我會照幫你寫拒絕原因,咁你仲有無其他原因,我話你地比C人樓我已經係最大原因喇,

係高層景靚又點呀,我住唔落,最後佢都係話最後決定計唔計一次係由配房組話事。

勁無奈,軟皮蛇咁.....都唔知人地幾心急

家庭人數:3
選擇區域:市區
申請階段:你已經拒絕房屋委員會編配公屋單位。房屋委員會會審核你的拒絕理由是否充份,再作適當安排。上述申請進度,只供參考並應以房屋委員會書面通知為準。
03年申請一人,11年1月審查轉3人,申請編號1235XXX,14年2月25轉S3 ,2月28轉S4.同日收信順天自殺單位,3月2日拒絕,3月20 S2 , 3月27 第2次S3 , 4月3收信派興華低層4月4拒絕
5月30 S3 , 6月20日收信,彩紅, 即日拒絕
6月23 拒絕字,希望啟德,美德中
分享 分享 讚好人數:0查看名單

配房信如果有寫係自殺單位的話,信上應該會寫話唔計一次?

擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨

明知有小朋友,點解要派尼的樓俾人啊!??真系衰!仲要系自殺!
申請地區及人數:市3  
藍卡:2011年6月
申請編號:G1278xxxx
未審查

配房信如果有寫係自殺單位的話,信上應該會寫話唔計一次?
檸樂 發表於 2014-03-04 01:54:42

佢話未必架喎..如果理由唔充份,佢話係會當計我一次..都唔知點先咩充份..
03年申請一人,11年1月審查轉3人,申請編號1235XXX,14年2月25轉S3 ,2月28轉S4.同日收信順天自殺單位,3月2日拒絕,3月20 S2 , 3月27 第2次S3 , 4月3收信派興華低層4月4拒絕

明知有小朋友,點解要派尼的樓俾人啊!??真系衰!仲要系自殺!
Lynn 發表於 2014-03-04 11:50:22

係喇..派舊樓我都無所謂,最大大大問題C過人呀..

浪費時間,所以條隊咁耐都係去咁慢,正苦作風,化簡為繁,多做多錯,少做少錯,唔做唔錯…
分享 分享 讚好人數:1查看名單

佢話未必架喎..如果理由唔充份,佢話係會當計我一次..都唔知點先咩充份..
hate3party 發表於 2014-03-04 13:49:58

我諗唔駛理佢點講
信上寫得好明確話唔計,亦無提到話要有充分理由

房署上面計唔計,屋邨d職員應該理唔到

我都係同你一樣第一次派兇宅,26號已經網上轉拒絕字,但到今日都仲未去返STEP2
擴2 G12666XXX
10年11收藍卡,12年10月擴2轉市2..23/4/13審查,28/6/13網上轉step2,2/1/14網上申請轉擴2,7/1/14網上已轉擴2,19/2/14轉Step3,20/2/14轉Step4,21/2/14收信派石籬兇宅,24/2/14親身拒絕,26/2/14網上轉拒絕字,8/3/14網上轉Step2,12/3/14轉Step3,13/3/14網上轉Step4,14/3/14得知獲派葵聯二村聯逸樓

今日10:00先打去SAYNO....依家已經轉左字....拒絕中..
我想問因為係自殺單位,封信話唔計一次,但個村主任話...
hate3party 發表於 2014-03-04 01:00:42

如果信中有寫[唔計一次]我諗應該唔會計呱?
佢哋真係唔知點諗,明知申請家庭有小朋友就應該首先要考慮到呢一點啦
祝你快啲轉字,下次派心水樓
美德是我家.
願事事順利!!!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖