香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 牛頭角上邨 » 牛上常富2房單位6月19日開始裝修(會係8月8日入伙啦)
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...12
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

牛上常富2房單位6月19日開始裝修(會係8月8日入伙啦)
終於都到我屋企裝修啦,
我地屋企要整既野都係d基本野,冇太多花巧野要整,本身套餐我就唔記得係咩價錢啦,
(我憑記憶打出黎)
套餐內既有:
全屋廳房地磚鋪20x20拋光磚連地腳線
全屋翻油ici乳膠漆
沙磚間房(廚房後細房)一間連木門,連鎖
廚房吊櫃4呎半(好似)一個,
廳房窗台扶手雲石條,共3條
大門雲石吸咀一條
裝修後清理泥頭
廁所抽氣扇一把連安裝
以上好似就係套餐本身包既野,幾錢我冇咩記性

之後就係我地自己額外加既野:
全屋牆身連天花剷底批灰油防潮(呢個好似係$7800),之後佢免費轉油nippon5合1
大房大框既磚牆連木門,門鎖(唔記得幾多錢)
灶頭下加櫃門(4度門),連石屎地台鋪磚(同地磚一樣色)(呢個好似係$1800)
廁所,廚房,廁所沖涼L位吸咀(側面鋪地磚)(約$1500內)

送兩塊廁所3角雲石層板
送細雲石條一條係大門(我媽咪要求既,話加多條細雲石條係大門吸咀上面可以完全封到大門下面條la,唔俾人zip野入黎同可以防沙塵wor)
總數=約 $35000

即係本身套餐就2萬鬆d

其實之前都格過其他既裝修店,,不過我地要求唔多,同冇咩時間,所以都係搵承建商,
佢set就set左3個星期,即係7月10日起貨俾我地,不過我地會預左未必咁準時..
d電線制會自己整返,有自己人幫我地整..

=====================================================================================

6月19日:第一日,搬一部份沙磚上黎,兩房既木門框定左位,大門,廁所,廚房吸咀位扑走左..
6月20日:第二日,全屋剷左牆,地磚同地腳線搬左上黎,而沙磚都仲係o個一部份,未有增加..

抱歉! 你無權閱覽或下載此留言的上傳圖片或文件。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

好開心啊
kiki630你都開始左裝修啦
大家都入伙在望

你全部打算整d咩?可唔可以報下價ar?
分享 分享 讚好人數:0查看名單

原帖由 ZzzLAZYzzZ 於 2009-6-21 03:03 發表
好開心啊
kiki630你都開始左裝修啦
大家都入伙在望

你全部打算整d咩?可唔可以報下價ar? ...

都幾開心架..你都快入伙啦你裝修先過我咁多...
我自己想盡量日日都上去睇一睇個進度,
呢家就要煩買家俬,有d會訂造,訂造既話好多都係要2個星期,其實呢家搵定都差唔多..
你d家俬會買d咩,去邊度買呀?
我今日去過觀塘睇,,有d雙人床有床頭櫃既就2400左右..唔知抵唔抵呢?

原帖由 kiki630 於 21/6/2009 03:40 發表

都幾開心架..你都快入伙啦你裝修先過我咁多...
我自己想盡量日日都上去睇一睇個進度,
呢家就要煩買家俬,有d會訂造,訂造既話好多都係要2個星期,其實呢家搵定都差唔多..
你d家俬會買d咩,去邊度買呀?
我今日去過觀塘 ...

我而家買傢俬都係去直銷中心多
買左飯桌、梳化、鐵床
去實惠買左鐵床+彈黃床褥
爸媽張木床+3張床褥係上邨賽馬會過d果間友邦買
友邦有兩款木床都幾靚, 價錢都幾底, 去開上邨可以去睇下

回應 3# kiki630 的帖子
kiki 630,
公喜, 公喜

輪到你裝修啦 !  甘佢地星期天會不會開工,
我和你同一座及同方向, 可不可以取經 及 睇下 ......  

原帖由 wunbb 於 2009-6-21 14:01 發表
kiki 630,
公喜, 公喜

輪到你裝修啦 !  甘佢地星期天會不會開工,
我和你同一座及同方向, 可不可以取經 及 睇下 ......  

星期日唔會開工既. 我問過承建商..

原帖由 kiki630 於 2009-6-21 16:55 發表

星期日唔會開工既. 我問過承建商..

如果系星期六, 有沒有開工, 如果有 的話, 到時下午放工過來 look look >>>>>>>>

多謝分享

恭喜呀!!!
終於到你裝修喇~繼續post相呀!!
應該好多人想知承辦商的手工如何!!
手工好的話一定幫到唔少村民
所以你呢個post好重要ga!!加油

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...12
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖