香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 市區公屋 » 德朗邨 » 有關裝冷氣機問題
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

有關裝冷氣機問題
一房單位,房的石屎台高度差咗少少,問咗几間都話裝唔到兩台窗分,好煩,為有裝一拖二。聽講冷氣機一拖二又貴又快壞,都唔知點好。有誰裝咗?好唔好?有乜好建議啊。謝謝。
分享 分享 讚好人數:0查看名單

大嗰邊應該裝到兩部窗口式分體機!(一筆及四分三筆)
G1238 市3 第二次派美德

房的冷氣窗台低90mm,唯有選擇較小匹數的型號。

http://cyclub.happyhongkong.com/viewthread.php?tid=79210
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

大嗰邊應該裝到兩部窗口式分體機!(一筆及四分三筆)
powerwai 發表於 2014-07-10 21:09:58 原文

廳嗰個係搬入新屋前急住裝咗部匹半機,當時兩間房來不及裝一直沒裝到,現在想係房個窗台裝兩部四分三匹窗分,問咗好多都話裝唔到。

G1238 市3 第二次派美德

房的冷氣窗台低90mm,唯有選擇較小匹數的型號。
VickYeung 發表於 2014-07-10 22:00:01 原文

房的冷氣窗台係650*425*700,但師傅上門睇位話窗台有少少傾斜,真正不到700高,放唔到兩台四分三匹最小的窗分。如裝窗分加一匹獨立分體,又超出20c m,房署又唔批,煩死了。

如果不要求一定要關房門訓,查實匹半夠曬全屋用

回應  yiyuan

睇下
powerwai 發表於 2014-07-10 23:14:58 原文

睇咗,同時揾師傅又睇咗,文生里面推薦的機型規格最小的四分三匹係440*374*347高,兩部機疊加高為694,窗台為650*425*700,高真正唔到700,偏低少少,差半吋位裝唔得。

如果不要求一定要關房門訓,查實匹半夠曬全屋用
jj168 發表於 2014-07-10 23:43:49 原文

暫時只能如此,總不能不關門訓吧,始終不是辦法。

暫時只能如此,總不能不關門訓吧,始終不是辦法。
yiyuan 發表於 2014-07-10 23:56:09 原文

看你家庭組合囉,其實OK的

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖