香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 公屋申請 » 新界3人 » 審查分享
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...5
支持鍵盤翻頁

審查分享
08/09/2014 3:45PM 審查 見女主任, 好好人.
早左到3:10PM已到, 但差不多4:00PM先見我地

1) 1號窗登記, 留低左我手提號碼

2) 係大堂等主任CALL我手提號碼

3) 約4:00PM 收到主任電話2公婆一齊見主任

4) 一開始就睇2公婆身分證正本, 之後取哂所有申請公屋家庭成員身分證副本

5) 之後同我地講是否還住緊之前未結婚家人中既公屋
    因為我爸爸公屋仍有我名, 老公也是, 之後簽紙有屋會取消戶籍(好似因為我聽得唔係好清楚)  
    還問我地住邊, 我話同妹妹住就無問我地取租單之類資料

6) 我直接同主任講表唔識填, 主任即時教我填,
    交薪金証明, 睇銀行資產, 我無簿仔櫃員機印結餘主任話無問題.
    保險唔識填資產俾哂最新周年報表主任幫我計.

7) 之後同主任講之前2011年申請唔知要報保險, 主任就問我帶當年周年報表,
    有就交俾她, 還問我有無2011年當年申請公屋填資產份表, 我話有留底, 跟住就簽聲明.

8) 只感覺只睇身家!

其實帶了好多野都無睇,
   (結婚証書, 囡出世紙, 旅遊証件, 囡囡手冊等等!)
   最後係咁簽名. 約半個鐘攪掂!
   其實未知得唔得, 已經將身家俾哂主任睇啦!

在此多謝之前係網上各位網名友幫忙!   本帖最後由 momomomopig 於 2014-09-10 12:08:01 編輯
G1280xxx  新3
2011年7月x日 拎藍卡
14年9月8日 審查
16年7月26日 轉STEP 3
16年7月28日 轉STEP 4 (預派朗善邨)
16年10月14日 揀特快
分享 分享 讚好人數:9查看名單

08/09/2014 3:45PM 審查 見女主任, 好好人.
早左到3:10PM已到, 但差不多4:00PM先見我地
1) 1...
momomomopig 發表於 2014-09-10 10:58:45 原文

多謝分享
好實用呀
等等等,有排等,幾時先上樓
分享 分享 讚好人數:0查看名單

好詳細的分享
11年9月 市2 G12835xx
8月28日s1
10月18日 s2
7月19日(2016) s3
7月21日 s4
7月27日 安達村

編號 : 1273XXX 市3(無長者)
藍卡日期: 2011/03
2015/10=S1, 2015/11=S2, 2016/05/11=S3, 2016/05/14=S4

1271 市3
2011-2 藍咭 2012-10 轉市3
審查日期 21/4/2016, 30/4 S2, 5/5 S3, 11/5 S4
19/5 派安達

謝謝分享!
擴展四人 - 號碼:1234XXX - 09年5月收藍咭 / 15年2月12日審查, 3月17日審批合格
2013特快:23XX / 2014特快:15XX / 2015特快:7XX / 2016特快:28X
第一次派房:19/5/2016 - 梨木樹舊邨(問題單位 - 拒絕)
第二次派房:18/8/2016 - 水泉澳映泉中層(因成功揀選特快, 所以放棄了)
22/9/2016:特快成功

擴2 轉 市2 No. 1265XXXX, 特快 No. 18XXX (2011), 15XXX (2012), 8XXX (2013), 58XX (2014)
Step 1 - 29/01/2013, Step 2 - 09/04/2013
第一次收信派長康邨, 第二次收信派雲漢邨

真人真事好有用
安達邨

擴展3人 1256XXX  2010/06 收藍咭
06/26 見主任 07/28 補簽文件,等PASS中
11/8/2014轉STEP 2 , 1/1/2015轉STEP 3 , 2/1/205轉STEP 4
7/1收信派o左欣泉低層!!!!

娓娓道出,隻字不漏.
寂寞守寒窗,寡室安寧容客寓.
逍遙遊遠道,迷途邂逅遇蓬迎.

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...5
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖