香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 聊天室 » 情感世界 » 希望二哥無事呀!
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索
1...3
支持鍵盤翻頁
含上傳圖片/文件之留言 只顯示含上傳圖片/文件之留言

希望二哥無事呀!

係星期四lunch時間,接到一個令我好震驚既消息,我諗係我咁大個仔都未處理過既事。

果日上晝,個電話係由我二哥打黎,當時我開緊會,所以好敷衍咁應左兩句就收左線,當我開完會開緊車出去食飯既時候,我打番俾二哥。

佢一接電話之後,問左幾句關於架車點,我答完佢之後,佢講左一句:「如果整唔到既,就幫我賣左佢,整番好既話,就你繼續用住先啦」,我聽完呢句,個心突然覺得有D不安感!跟住二哥突然講左一句:「我有cancer!」

我以為自己聽錯,而且我完全唔知咩反應,我無出聲,佢再講多一次:「我有直腸癌!」

剎那間我個腦一片空白,完全唔相信無啦啦有件咁既事發生。

期間講左一陣發現既經過、做過咩檢查、同埋黎緊點樣點樣咁。

二哥話只係同左大哥、家姐同我講,亞爸亞媽未知,亦都唔希望咁快俾佢兩個知,一切都等星期五檢查有無擴散,同埋今日既報告結果先!

係過左去既呢幾日,我好驚,好驚返到屋企唔知點樣對住亞爸亞媽;好擔心佢兩個知道後唔知會點;好擔心二哥個報告係點!

因為,我咁大個人,係我身邊都未發生過呢D野,更甚既係,呢次發生係我親哥哥身上,我完全唔識點處理。

而家雖然只係三號風球,但係話八號既機會亦都非常大,我亦聽到、見到好多同事、朋友希望可以早D掛八號,可以早D收工,但係我就反而一直希望唔好掛八號。因為,二哥約左四點半見醫生睇報告,我唔希望二哥二嫂、大哥大嫂、家姐姐夫、我要擔心多一日,只係希望可以盡早知道報告結果、知道無擴散,之後就做手術,咁就好啦!

p.s. 我出呢個post,只係想搵好朋友、好街坊舒發下,所以,希望睇到呢個post、知道呢件事既好朋友、好街坊,如果係CY見到我亞爸亞媽既時候,幫幫忙,繼續若無其事得架啦,我唔想佢兩老擔心!感激!
分享 分享 讚好人數:0查看名單

無事既無事既, 個風行慢左, 今日一定等到報告.  你地個個唔會擔心多一日.  希望你二哥平平安安身體健康啦

收到收到... 我祝願你二哥大步欖過, 做完手術好快就健健康康過嚟
你亦都唔好太過擔心, 好快就有結果出架喇! 一定冇事既~~
同時我地都會保密, 因為唔想令世伯伯母擔心

係星期四lunch時間,接到一個令我好震驚既消息,我諗係我咁大個仔都未處理過既事。
果日上晝,個電話係由我二哥打黎,當時我開緊會,所以好敷衍咁應左兩句就收左線,當我開完會開緊車出去食飯既時候,我打番俾二哥 ...
亞力山大帝 發表於 2009-9-14 15:49:04

祝他早日痊癒 , 家人的支持最重要 ~
另外 , 他的飲食習慣怎樣 ? 多肉少菜 ?
祝未上樓朋友早日上心水樓;祝已上樓朋友安居樂業!
如果大家有任何疑問或分享, 建議大家在適當分區建立帖子。

愿平安無事

平常心平常心,   
祝你二哥早日康復,
呢個時候親人支持好重要,你都要打起精神呀!!!   
HKBN 100MB寬頻喎~ 30都冇呀!!!

加油呀,
佢好需要你嘅支持架 ~~

果日上晝,個電話係由我二哥打黎,當時我開緊會,所以好敷衍咁應左兩句就收左線,當我開完會開緊車出去食飯既時候,我打番俾二哥 ...
亞力山大帝 發表於 2009-9-14 15:49

冇事既!!有家人既支持一齊面對,冇事係唔可以解決既,直腸癌衣家好普遍,可能同日常既飲食習慣有關,早d發現早d做手術會康復架,你唔洗太擔心,最緊要俾d信心你二哥,鼓勵佢勇敢及積極面對醫治

大帝:你要撐住!堅強d多d關心及陪伴佢,陪佢戰勝病魔,大家都會支持你架~~

祝你二哥早日康復!!

http://www21.ha.org.hk/files/PDF/colon%20guideline_tc_logo_revised_20090331_2.pdf

無事既無事既, 個風行慢左, 今日一定等到報告.  你地個個唔會擔心多一日.  希望你二哥平平安安身體健康啦
賈定珍 發表於 2009-9-14 15:55

多謝關心!
真係要改為聽日先睇報告!

收到收到... 我祝願你二哥大步欖過, 做完手術好快就健健康康過嚟
你亦都唔好太過擔心, 好快就有結果出架喇! 一定冇事既~~
同時我地都會保密, 因為唔想令世伯伯母擔心 ...
pegpeg 發表於 2009-9-14 16:06

多謝關心!

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區
1...3
支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖