香港公營房屋討論區
主頁 » 關愛互助 » 免費物資 » 徵家具電器
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

徵家具電器
代新移民朋友(4人家庭)徵家具電器,朋友岩岩租到屋,仲未搵到工,間屋連床都無,希望系度幫佢徵收家具同電器,減低家庭的負擔,因為租金已經好貴。如果有唔要的用品希望可以轉贈俾佢地

PS. 上述是真人真事,並非虛話,因太多人咩都收一餐,避免誤會。

徵收:電視,雪櫃,洗衣機,風扇/冷氣機

雙人上下床,摺檯,摺椅

如果大家知咩機構可以幫到佢到的,麻煩介紹一下。

先多謝大家入黎睇。
分享 分享 讚好人數:1查看名單

10年6申請,12年11月見主任,13年6月第一次派樂華南邨,拒絕,13年12月3人。16.1.22轉s3.16.1.28轉s4.6.2.16蘇屋G1255~~G1257
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #1 suyiii

機構免費二手家具電器,是由社工轉介的,
對象是綜援家庭/低收入家庭/經濟困難家庭。

新移民如須要支援,可向社處社工求助。

或去平價二手店購買 ,或等候私人捐贈 !
Relationship is like a puzzle ,while matching the piece together ,we might have made mistakes.
We need to replace the wrong one with the right in order to continue the game.
~~~自由飛翔~ 向日本出發>>>>>>>>>>
分享 分享 讚好人數:0查看名單

捐就無, 不過可以提供平價買物方法。

電視
國產 32" 標清 led idtv,
$1600

雪櫃
北極 雙門 202 升 fh-22sr
$2050

洗衣機
飛歌 日式, 5公升, 高水位, pw-5p
$1640

風扇/冷氣機
開始轉涼, 等搵到工先買冷氣啦。
掛牆 16" 國產 周街都好平。
$250

雙人上下床
上二下二嘅碌架床, 香港賣過七千蚊, 仲要訂做。
上三尺, 下三尺, 鐵架床, 上海街賣 $1000
兩張 = $2000

摺檯,摺椅
實惠 有一張 雞翼摺檯連四張摺凳,
一套 $800 有找。

以上 $ 8400
特快已選租置單位,感恩中。

電視  冷氣係嘆世界用嘅  在死亡邊緣生活  要呢D
菩提本無樹

電視  冷氣係嘆世界用嘅  在死亡邊緣生活  要呢D

hkhk 發表於 2014-11-02 02:34:05 原文

我上年11月上樓, 荷包清倉。
無錢買電視, 衹好用本身隻 19 吋電腦用 lcd,
用 90 蚊買部二手數碼解碼器,
再加一對價值人仔 9.5 嘅低級揚聲器,
頂住先。
後來鬆動些少, 先可以用 一千蚊 買部二手 32" led idtv.

窮到呢, 今年八月中先有錢買冷氣, 哈哈。
分享 分享 讚好人數:3查看名單

回应 #5 hkhk

臨屎都要 嘆一吓,生活品味呀!

回应 #6 teasee

吃得苦中 苦,方仗係好人!本帖最後由 lomeion 於 2014-11-02 10:13:35 編輯

我上年11月上樓, 荷包清倉。
無錢買電視, 衹好用本身隻 19 吋電腦用 lcd,
用 90 蚊買部二手數碼解碼器,
...
teasee 發表於 2014-11-02 03:55:55 原文

我覺得冇問題喎, 男人只要有骨氣
馬屎落地行, 行下行下就會有轉機啦

我覺得冇問題喎, 男人只要有骨氣
馬屎落地行, 行下行下就會有轉機啦

chanster 發表於 2014-11-02 17:14:56 原文

其實, 香港地, 暫時搵唔到工做, 都唔駛驚太多嘅。

年幾前失業, 搵唔到文職做, 結果坐食山崩。
最後報讀建造業日間短期課程, 每月津貼 $4500,
頭一個月無錢食晏, 衰到食自製三文治 + 自己奶茶咖啡。
夜晚走去洗四個鐘碗, 每日 $220 包碟頭飯晚餐,
再加埋老婆做六個鐘兼職, 咦, 天做絕人之路,
又頂到喎。

不過, 講到幾咁獅子山下精神, 都係無咩用。
如果小弟唔係成功上樓, 劏房六千大元租金,
一早就將我壓死咗。
分享 分享 讚好人數:2查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖