香港公營房屋討論區
主頁 » 公共出租房屋 » 各類調遷 » 寬敞戶調遷 » 我好大機會將來剩返1個人···求意見🙏🏻
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

租置?是什麼東東
分享 分享 讚好人數:0查看名單

回應 #11 founder

約20幾年前,政府將部分屋邨賣俾租戶,當時有好多租戶買左。
當這些業主俾番單位政府,好既就係原業主發左達買左私樓所以交還啦。
咁政府就會俾公屋居民綠表買呢D單位,公屋居民買左就要交還住緊公屋啦。
這些租置單位有可能350尺售60萬,聽到呢度係唔係好吸引心動?

講問題啦:

1. 租置單位最年輕樓齡都35年,係時候做大維修啦,你身為業主係唔係要夾錢呀,仲有屋邨係大家既,整球場都要夾下掛
(呢樣野細心唸係好不該,房署只係賣個免入息審查,住多35年既權利俾人,而且仲未有協議租置清拆時點處理,人卻要負私樓業主義務)。

2. 房署會將租置單位還原,即拆晒上手裝修,電線變番晒做明線⋯⋯換這之想FULL PAY買樓就要預算60萬樓價加可能40萬裝修家私費。 行到呢步既人可以隨手拿100萬出黎???

3. 這是我今年頭卻步原因 : 唔俾入去睇單位,你最多只能同保安單聲,上去望下隔離對面有冇裝CAM或八卦鏡等等; 去大慨估單位附近有冇痴線佬之類。(另一個卻步原因是,仲有機會睇下麗玥苑點與樓價繼續跌)

本留言最後由 想住到死果日 於 2024-05-21 21:35:11 編輯本留言最後由 想住到死果日 於 2024-05-21 21:36:25 編輯

與我唔明點解唔可以同個老人家一齊住喎,如果個個都係咁,唔通香港要有734萬個單位? 美國都未天堂到每人一間屋啦。

回應 #13 想住到死果日

C兄站在自己立場,當然唔覺得有問題。
妳的配偶並無義務去配合,佢介意=情有可原。
想像未來的日子,要同陌生呀伯同處一室,家裏只得一個馬桶...
只要你嘗試企喺太太嘅角度,就明白嗰種唔方便、尷尬,嗰個係你呀爸,又唔係佢嘅。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

回應 #12 想住到死果日

C兄:
無論私樓抑或居屋、綠置,都要面對維修、夾$。
細到幾粒螺絲、電梯裏面嗰粒按鈕、邨內圍欄被人惡意破壞、任何設施的自然損耗,所有業主都要承擔。
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

回應 #14 飛faiyu772

相見好, 同住難
唔係你嚴我咩, 就係我嚴你物

定律黎既
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #16 founder

對!樓主如果識得易地而處,就知道唔可以迫太太,同老爸一齊住,勉強邊有幸福?肯定家嘈屋閉⋯⋯
翱翔天際⋯俯瞰人間⋯

只知道有房署保證的樓宇做按揭, 銀行係唔理業主本人條件的,應該無問題
怡明邨好地方

回應 #17 飛faiyu772

到自己老時, 同一問題, 對方難以同你一同住, 都係一樣的
所以呀~ 現在的後生, 你只需要養到他自食奇力, 不用回頭問你們羅錢, 你已開心了
分享 分享 讚好人數:1查看名單

回應 #19 founder

咁其實,我已經係地縛靈喎,亦都只有陪阿爸到佢最後一日呢條路行到底,最多中途買到綠置居或租置,因有綠表收屋與用爸名; 搬去新單位爸都要響新單位住。

居屋/私樓完全唔洗發夢咁話? 正常情況下冇女肯搬埋一齊住咁話???

* 響我認知範圍,只有一個原本住居屋既表妹,正式簽紙結婚後都搬走,冇同父母或男家父母一齊住。本留言最後由 想住到死果日 於 2024-05-22 22:51:59 編輯本留言最後由 想住到死果日 於 2024-05-22 22:53:38 編輯

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖