香港公營房屋討論區
主頁 » 休閒天地 » 興趣坊 » 烹飪 » 沙參麥冬雪耳豬肺西施骨湯
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

分享 分享 讚好人數:0查看名單

湯湯

我吾識洗豬肺
kitmak 發表於 2013-08-04 11:19:03

買洗好啲,返黎再灌水,洗乾淨,落鑊煎出水就可以

真係好, 一早有湯飲...
mogee88 發表於 2013-08-04 10:06:16

尋晚煲,放真空煲,今早拎出黎煲多15分鐘搞掂

嘩...咁早有湯飲, 甜哂  
dreaming 發表於 2013-08-04 10:32:13

尋晚煲,放真空煲,今早拎出黎煲多15分鐘搞掂真空煲的好處

大管家屋企是否有很多湯料, 要煲就執執執...
定是每次在外執一劑...??
見你地煲湯咁易....
forforum46 發表於 2013-08-04 11:23:24

我成日會煲藥才湯,呢d藥才屋企通常會有,如果你唔常煲,可以每次去藥房執

咁你飲多碗啦!
carriewwf 發表於 2013-08-04 10:27:36

係哎

我經常耳鳴眼花,失眠盜汗,面青口脣白。。。仲會貓低起身見頭暈唔知岩唔岩飲呢?
老貓 發表於 2013-08-04 12:42:47

Baby, 呢個係氣管潤肺湯呀!你呢d徵狀應該飲静心湯

我經常耳鳴眼花,失眠盜汗,面青口脣白。。。仲會貓低起身見頭暈唔知岩唔岩飲呢?

低血壓人士通常都會有氣血虛弱的情況.如頭暈,氣短,倦怠,乏力,心悸,失眠,多夢,煩躁,健忘等.平日可多用補益氣血之品,如人參(或黨參),北茋,紅棗,炙甘草,淮山,熟地,黃精等煲湯作調理.
     [黨參黃精紅棗湯]功能補益氣血,升血壓.對氣血虛弱,頭暈短氣,自汗,心悸,失眠,多夢者很有幫助.
     用料是: 黨參,黃精各1兩,炙甘草3錢,紅棗10枚.
     做法: 將材料洗淨,用5碗水煮約1小時成3碗即可供飲.
     ~ 小貼士: 此湯對神經衰弱屬氣血衰弱者也適合.可每日1劑,半月為一療程.

1.多做運動
2.適量曬太陽
3.飲決明子茶, 紅棗茶, 豬肝水, 牛肉茶

歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:1查看名單

係哎
MaggieWong 發表於 2013-08-04 16:04:10

仲有咳咳!
歡樂香江幸運星
分享 分享 讚好人數:1查看名單

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

公屋申請速報系統 X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖