香港公營房屋討論區
主頁 » 消費情報 » 谷氣經歷 » 的士過海單程收費
頁尾 帖尾 顯示所有留言 搜索某用戶之留言 回帖 在本分區發新帖 搜索本分區 搜索 支持鍵盤翻頁

的士過海單程收費
話說今日我入左長洲度玩, 搭八點半船番出中環, 係碼頭果度個過海的士站排隊等過海的士........排成廿幾人, 好喇終於到我喇,都等左成半個鐘先有車, 呢架的士係前少少(仲係過海站黎架)落左客, 跟住就駛左去我前面(我無出手截車), 我梗係上車喇,後面仲排左十幾人, 一上車佢問我行紅隧定西隧(中環番葵涌), 我答佢行西隧, 好喇差唔多到達目的地, 我見佢係咪錶度"禁"左$60蚊, 我明明記得行西隧的士單程收費係$45, 我梗係出聲問佢點解收雙程隧道,佢話過海就係收雙程, 我初時都好好禮貌, 我話我排果條係過海的士站, 只係收單程, 佢話佢無"冚旗", 唔係過海的.........有無攪錯呀, 佢自己車黎過海的士站上客, 仲話我野蠻唔比錢, 我火都黎埋, 我叫佢打上台度問邊個岩, 佢堅持唔肯, 又話無台電話, 仲講到好委屈甘願意少收$10, 點都要我比多$5隧道錢, 我唔係為左少少錢去同的士佬嘈, 係佢屈番我轉頭話我無睇佢有無"冚旗"就上車, 我堅持己見, 我話要報警.......最後司機先話算, 當佢當黑............我頂佢呀, 真係一肚火....

好想知真係要"冚旗" 的士先過海嗎??? 係佢錯定係我???
100 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼
分享 分享 讚好人數:1查看名單

"冚旗" 的士過海收單程..
冇"冚旗" 的士就收雙程本帖最後由 單飛媽咪 於 2012-4-1 23:56:23 編輯

"冚旗" 的士過海收單程..
冇"冚旗" 的士就收雙程本帖最後由 單飛媽咪 於 2012-4-1 23:56:23 編輯 ...
單飛媽咪 發表於 2012-4-1 23:56:03

其實"冚旗"的士應該係唔接得客, 明明個牌上寫"暫停截客"....
如果係遊客咪比佢呃都唔知, 係過海的士站埋站唔係過海的士.....甘根本就唔需要有過海的士站收單程既站頭囉???真係唔明
100 字節以內
分享 分享 讚好人數:0查看名單

係過海的士站埋站當然收單程喇

係過海的士站埋站當然收單程喇
LadyFaFa 發表於 2012-4-2 00:15:31

甘即係我無錯喇.........佢係過海的士站泊埋黎上客....
100 字節以內

甘即係我無錯喇.........佢係過海的士站泊埋黎上客....
christmas222 發表於 2012-4-2 00:17:33

妳係無錯,如果係我都會據理力爭

回應 1# christmas222

的士先生,做生意好唔老實喎

話說今日我入左長洲度玩, 搭八點半船番出中環, 係碼頭果度個過海的士站排隊等過海的士........排成廿幾人,  ...
好想知真係要"冚旗" 的士先過海嗎??? 係佢錯定係我???christmas222 發表於 2012-4-1 23:42:06

成邨人係過海的士站等上車, 够膽死!收你雙程隧道費....害群之馬!!

講句難聽d....「冚旗」的士上客,其實係在揀客,已經犯左交通例...Call車(除外)

撐到底
遊歷過旅途 等一天終老
生老病死 一起細數

據理力爭

頁首 帖首 在本分區發新帖 曾訪分區 支持鍵盤翻頁
重要提示:為免用戶蒙受損失及為公平起見, 一律嚴禁透露商戶或裝修師傅資料, 違者會被警告, 嚴重者將被禁言甚至禁訪本討論區, 敬請合作。 (詳情) (用戶守則)
抱歉! 你無權回帖。
如果你已建立帳戶但未登入, 請按此登入
你未建立帳戶? 請按此建立帳戶。(完全免費)
建立帳戶後請按此重載本頁

請按此瀏覽"重點帖子"! X
分區表  登記 登錄 頁首 回帖 搜索 頁尾 在本分區發新帖